Putin očekuje proveru na terenu

Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će misija Saveta bezbednosti proveriti kako se na Kosovu sprovodi Rezolucija 1244.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2007.

12:22

Default images

To se posebno odnosi na povratak izbeglica, prenosi Sergej Lavrov. Na sastanku predsednika države i članova vlade, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, izveštavajući Putina o predstojećoj poseti Beogradu i Podgorici, kazao da će glavna tema njegovih razgovora sa srpskim rukovodstvom u Beogradu biti Kosovo.

"Mi ćemo govoriti o Kosovu i u kontekstu ruske inicijative za upućivanje misije SB UN radi upoznavanja sa situacijom na licu mesta", kazao je Lavrov.

On je dodao da su tu inicijativu podržale sve članice SB UN i da misija, koja treba da počne sa aktivnostima naredne nedelje, treba da proveri tok realizacije Rezolucije 1244, uključujući i povratak izbeglica "koji je jedan od glavnih elemenata".

Lavrov će tokom posete Beogradu, 18. i 19. aprila, razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem, a učestvovaće i na ministarskom sastanku Organizacije crnomorske ekonomske saradnje, čiji je Srbija ove godine predsedavajući.

Lavrov će zatim 20. aprila posetiti Crnu Goru, gde će se sresti sa predsednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Željkom Šturanovićem, predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i šefom crnogorske diplomatije Milanom Roćenom.

Kako je najavljeno, Lavrov u razgovorima namerava da razmotri niz pitanja iz oblasti energetike i investicija i iz oblasti kulturne saradnje dve zemlje.

Roan: Bez veta Rusije

Zamenik specijalnog izaslanika UN za Kosovo Alber Roan kaže da će Kosovo biti nezavisno, ali da će ta nezavisnost biti kontrolisana, posebno po pitanju zaštite srpske zajednice. On smatra da Rusija neće koristiti veto.

Na konstataciju lista da se odlaganjem odluke SB UN, na čemu rade Srbija i Rusija, stvara opasnost da se dogodi incident koji bi eskalirao u nasilje, što bi bila nepovoljna reklama za kosovske Albance i predložen plan, Roan je rekao da o tome ne želi da nagađa.

On se složio, međutim, da je situacija na Kosovu, iako u ovom trenutku stabilna, generalno toliko osetljiva da bilo kakav incident može vrlo brzo dobiti veće dimenzije. "Što se pre donese rešenje, to bolje. Mi smo protiv nerazumnih odlaganja", rekao je Roan u intervjuu za hrvatski Jutarnji list, dodajući da sadašnje odlaganje zbog misije UN nije loše, odnosno "nije dramatično, čak može biti prilično korisno".

Objasnio je da će odmah nakon toga, pretpostavlja u maju, doći do pregovora o rezoluciji i da će rezolucija biti usvojena krajem maja. "U svakom slučaju, Kosovo bi trebalo da bude nezavisno pre leta", dodao je on.

Roan smatra da Ahrisarijevom predlogu nema alternative i da posle osam godina neodređene situacije, treba doneti jasnu odluku o statusu Kosova. "Kosovo je izgubio Milošević, to svi znaju. To nije krivica sadašnjih lidera Srbije i s tim se treba konačno suočiti", rekao je Roan.

Ahtisarijev zamenik je dodao da ne veruje da će Rusija koristiti pravo veta na pitanju Kosova, što objašnjava time da su stalne članice Saveta bezbednosti u prošlosti "vrlo odgovorno koristile pravo veta, ali i vrlo retko".

Nikolas Berns u Kongresu o Kosovu

Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa sutra će održati raspravu o Kosovu, u kojoj će učestvovati i državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.

Tema otvorene sednice, koja počinje u 16 sati po srednjeevropskom vremenu, glasi "Izgledi za nezavisnost Kosova", navodi se na sajtu Spoljnopolitičkog odbora, čiji je predsednik poslanik demokratske partije iz Kalifornije Tom Lantoš.

Radio-televizija Kosova javila je danas da je u Predstavnickom domu Kongresa predložena i rezolucija koja od Bele kuće zahteva da podrži nezavisnost Kosova.

Prema navodima te televizije, predlagači rezolucije su kongresmeni Eliot Engel i Mark Kirk, a njen sadržaj je sličan kao i sadržaj rezolucije nedavno upućene Spoljnopolitičkom odboru Senata.

Kongresmen Engel, demokrata iz Njujorka, član je i Spoljnopolitičkog odbora predstavničkog doma. Mark Kirk, iz Ilinoja, potpredsednik je kokusa za albanska pitanja.

RTK prenosi da su Engel i Kirk pozvali kongresmene da usvoje rezoluciju, navodeći da je izaslanik UN Marti Ahtisari došao do zaključka da je jedino održivo rešenje za status Kosova nezavisnost, koju će u određenom periodu nadgledati međunarodna zajednica.

U pismu upućenom kongresmenima ističe se da su predlog Ahtisarija podržali SAD, Evropska unija i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U pismu se, kako je prenela televizija, dodaje da ukoliko u Savetu bezbednosti UN ne bude spremnosti da se usvoji rezolucija koja podržava predlog Ahtisarija, onda SAD treba da budu spremne da u saradnji sa drugim demokratskim zemljama priznaju Kosovo i sa njim uspostave pune diplomatske odnose kao nezavisnom i suverenom državom.

U predlogu rezolucije od SAD se zahteva da se suprotstave svakom pokušaju odlaganja rešenja kao kontraproduktivnom i potencijalno opasnom, navodi RTK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: