Hrvatska i Bugarska za plan

Bugarski premijer Sergej Stanišev i hrvatski premijer Ivo Sanader podržali su plan Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova.

Izvor: Beta

Sreda, 04.04.2007.

17:47

Default images

Oni su se složili u Zagrebu da se specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari "našao pred nemogućom misijom kada je dobio zadatak da izradi plan o budućem statusu Kosova". "Ahtisari je dobio nemoguć zadatak da postigne prihvatljivo rešenje, budući da dve strane, Srbi i kosovski Albanci, imaju nepomirljive stavove", rekao je Stanišev.

"Mislim da je Ahtisarijev plan u tom pogledu jedno dobro rešenje, dobar temelj", rekao je Stanišev, koji je danas doputovao u posetu Zagrebu, nakon susreta sa svojim domaćinom Sanaderom.

Sanader je rekao da Hrvatska podržava Ahtisarijev plan, objasnivši kako je svestan toga da "kao i u svakoj situaciji, i u međunarodnoj politici nema idealnih planova", te da je taj plan "u ovom trenutku možda i najbolje što je Ahtisari mogao ponuditi".

Ahtisarijev plan je podržala i Makedonija.

Ahmeti: Bez uticaja na Makedoniju

Događaji na Kosovu neće uticati na situaciju u Makedoniji, rekao je lider najveće opozicione albanske stranke u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti.

"Naš cilj nije ni formiranje 'velike Albanije' ni 'velikog Kosova'. Cilj nam je da postanemo mali deo velike Evrope", rekao je Ahmeti za atinski list "Katimerini", a prenose skopski mediji.

Ahmeti je rekao da očekuje "završetak procedure za davanje nezavisnosti Kosovu".

On je izjavio da događaji na Kosovu nisu pretnja za Makedoniju, pošto "kosovski Albanci nemaju teritorijalne pretenzije prema susedima".

"Oni žele dobre odnose sa svim u susedstvu. Pokušaji ekstremističke organizacije 'Samooopredeljenje' da otvori svoju ispostavu u Tetovu ne predstavljaju predznak izvoza nacionalizma u Makedoniju sa Kosova", rekao je lider DUI.

U intervjuu za "Katimerini" Ahmeti je ocenio da politička kriza u Makedoniji još nije završena i da se stvari kreću u pogrešnom smeru.

"Sadašnje stanje u Makedoniji dovodi u opasnost Ohridski sporazum. Ne treba da podsećam da je u Makedoniji pre pet godina bio rat", rekao je Ahmeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: