Ahmadinedžad amnestirao Britance

15 zarobljenih britanskih vojnika uskoro će biti oslobođeno "kao poklon Irana Velikoj Britaniji", izjavio je predsednik Irana.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

15:13

Default images

Mahmud Ahmadinedžad je amnestirao vojnike, uhvaćene pre 12 dana u Zalivu, koji će verovatno biti pušteni do kraja dana. "Iako imamo svako pravo da im sudimo, njima će biti oprošteno", rekao je on na konferenciji za novinare u Teheranu, povodom persijske Nove godine. On je takođe odlikovao komandante trupa koje su učestvovale u hapšenju Britanaca, jer su savesno obavljali svoju dužnost.

On je ponovio tvrdnju da su britanski vojnici uhapšeni zato što su ušli u teritorijalne vode te zemlje, ali je rekao da je amnestija "iranski poklon Britaniji".

Ahmadinežad je konferenciju otvorio citiranjem Kurana, a zatim dugo govorio o opštoj istoriji Bliskog istoka. Osudio je "Zapadne zemlje, koje su regionu donele rat i bedu", izraelsku okupaciju Palestine i rat u Libanu, američku okupaciju Iraka, zasnovanu na lažima.

On je rekao da je sadašnji svet već decenijama nepravedno uređen, onako kako su to želeli pobednici Drugog svetskog rata.

Prethodno se spekulisalo da između Britanije i Irana teku bilateralni pregovori na visokom nivou. Britanske vlasti, pozivajući se na satelitske snimke, tvrdile su da su njihovi vojnici bili u iračkim vodama, za šta imaju mandat Ujedinjenih nacija.

Iranska televizija je juče prenela da je primećen zaokret u britanskoj politici u vezi sa zarobljavanjem vojnika, što bi moglo da dovede do ublažavanja stava vlasti u Teheranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: