"Mandatar u zakonskom roku"

Boris Tadić kaže da će se pregovori o formiranju nove vlade intenzivirati nakon uskršnjih praznika.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

14:34

Default images

Tadić, međutim, nije želeo da se bavi procenama da li to znači da ćemo ipak dobiti novu vladu ili smo bliži novim izborima, ali kaže da će mandatara predložiti u zakonskom roku. Istovremeno, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da će i predsedavajuća Borka Vučić sutra zakazati nastavak konstitutivne sednice parlamenta, najverovatnije za dane posle uskršnjih praznika.

Zakazivanje sednice ne znači da je postignut dogovor o izboru predsednika parlamenta i da će u sali biti kvoruma za odlučivanje, kao ni da druge stranke neće predložiti svoje kandidate za predsednika Skupštine, dodao je Dačić.

Nakon više od dve nedelje pauze, pregovori o formiranju nove vlade, kako tvrdi predsednik Srbije, biće nastavljeni.

Tadić kaže da građani Srbije sa pravom negoduju što vlada do sada nije formirana i da on ima rešenje za eventualni neuspeh pregovora. "Ukoliko pregovarači o vladi ne postignu neki dogovor, ja ću, u skladu sa Ustavom, predložiti mandatara i dati Skupštini da obavi svoj posao", kaže on.

Predsednik Srbije kaže da postoji jasan razlog zašto do sada nije predložen novi mandatar. "Do sada je samo Božidar Đelić bio jedino ime za mandatara, ali on nije uspeo da obezbedi potreban broj glasova", rekao je on.

"Ostali su samo u kampanjama bili predloženi za mandatare, ali niko nije meni ta imena predložio i stvarno ne znam zašto. Takva je trenutna politička situacija", rekao je Tadić.

Pregovori o vladi, koji su trenutno u blokadi, blokiraju i konstituisanje parlamenta i predsednika Skupštine.

Lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će problem konstituisanja Skupštine ipak biti rešen jer će predsedavajuća Skupštini do kraja nedelje zakazati nastavak konstitutivne sednice parlamenta, za dane posle uskršnjih praznika.

Što se tiče predloga Demokratske stranke da se izabere privremeni predsednik parlamenta, još se ne zna da li će i to biti na dnevnom redu.

"O tome će se, naravno, do kraja ove nedelje obaviti i dodatne konsultacije, po povratku predsednika DSS-a i predsednika Vlade Srbije, sa sednice Saveta bezbednosti i, naravno, uz konsultacije sa predlagačima same inicijative", kaže Dačić.

"To, naravno, ne znači da je postignut bilo kakav dogovor o glasanju ili o izboru predsednika, niti dogovor da li će uopšte biti kvoruma na toj sednici, ali pošto postoji obaveza predsedavajućeg da reaguje na svaki formalni predlog, a formalni predlog postoji, Borka Vučić će, naravno, zakazati nastavak te sednice najverovatnije tokom sledeće nedelje", kaže Dačić.

Pored demokrata, i radikali najavljuju mogućnost da i oni predlože kandidata za novog predsednika parlamenta.

Naime, kako je za B92 izjavio generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, to će zavisiti od toga da li će stranka uspeti da obezbedi potrebnih 126 poslanika ne bi li time on i bio izabran. "U suprotnom, nećemo predložiti nikoga", kaže Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: