Bez dogovora u Skupštini

Konsultacije stranaka u Skupštini nisu uspele, Srbija ni skoro dva i po meseca od izbora nema konstituisanu Skupštinu.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

07:59

Default images

Šefovi poslaničkih grupa juče nisu uspeli da se dogovore o nastavku konstitutivne sednica i izboru, makar i privremenog, predsednik Parlamenta. Predlog Demokratske stranke da njihova Milena Milošević bude privremno na čelu Skupštine dobio je podršku samo G17 plus i Liberalno-demokratske spartije.

Ideja DS-a je bila da privremena predsednica Skupštine zakaže sednicu na kojoj bi bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu, čime bi privremeno finansiranje države bilo produženo na zakonit način.

Iako taj predlog DS-a nema većinsku podršku, predsedavajuća Skupštine Srbije Borka Vučić mogla bi danas ili u narednih nekoliko dana da zakaže nastavak konstitituvne sednice, kaže predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i za B92 dodaje da je to dužnost predsedavajuće Skupštine.  

"Formalno postoji predlog za predsednika Skupštine. Pokazalo se da postoje razlike u viđenju da li treba zakazati sednicu Skupštine, imajući u vidu da taj predlog nema podršku 126 poslanika. Zato će Borka Vučić u narednih dan-dva doneti odluku za koji dan će zakazati nastavak te sednice, ona će to učiniti na osnovu dodatnih konsultacija koje se tiču isključivo termina", kaže on.

Poslanička grupa DS-a zatražila je od Vučićeve da već danas zakaže nastavak konstitutivne sednice Skupštine kako bi bio izmenjen Zakon o budžetu. Šef Poslaničke grupe DS-a Dušan Petrović kaže da bi tako bila omogućena i kontrola trošenja novca iz budžeta.

"U trenutku kada nema dogovora o parlamentarnoj većini koja bi mogla da izabere novu vladu, smatrali smo da bi bilo vrlo važno da građani Srbije imaju mogućnost, kao svuda u civilizovanom svetu, da Parlament vrši kontrolu trošenja državnog novca, novca poreskih obveznika. Jedini put je da bude izabran predsednik Parlamenta, koji bi zakazao sednicu Parlamenta s tom tačkom dnevnog reda", kaže on.

Demokratska stranka Srbije, međutim, nije podržala taj predlog DS-a. Oni traže da pitanje predsednika Parlamenta bude utvrđeno čvrstim koalicionim sporazumom o budućoj vladi. Šef Poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić kaže da ne deli mišljenje DS-a.

"Ako su razlozi iskreni, da se time sprečava finansijska kriza u zemlji, što ja mislim da nije tačno, mislim da je to izmišljen razlog, ali čak i kad bi bilo tačno, mislim da motiv DS-a kod podnošenja tog predloga nije u tome da se problem reši, već da se stvari iskomplikuju. Neko ko podnosi predlog, a nije obezbedio skupštinsku većinu za taj predlog mora snositi odgovornost za predlog koji je podneo", rekao je on.

DSS čeka da se lider stranke Vojislav Koštunica vrati iz Njujorka, gde učestvuje na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

U međuvremenu, i radikali su najavili da će istaći kandidata za predsednika Skupštine.  

Kako je za B92 nezvanično rečeno, insistiranje DSS-a da se u paketu pregovara i o Vladi i o dovršetku posla konstituisanja Parlamenta u direktnoj je vezi s nadležnostima koje ima predsednik Skupštine. U DSS-u traže garancije da će privremen predsednik Parlamenta zaista biti privremen i da će DS omogućiti njegovu smenu u zavisnosti od ishoda pregovora o Vladi.

Po Ustavu, predsednik Skupštine raspisuje predsedničke izbore, a u pregovorima o Vladi, dogovorom DSS-a i G17 plus, uveden je šesti princip, kojim je predviđena podela funkcija tako da ista stranka ne bi mogla da ima i premijera i predsednika države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: