Završen deo sednice SB o Kosovu

U sedištu UN u Njujorku završen prvi deo sednice SB o Kosovu. Ahtisari predstavio plan, Koštunica zatražio da ga SB odbaci.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.04.2007.

07:35

Default images

Na prvom delu zatvorene sednice Saveta bezbednosti posvećenoj rešavanju statusa Kosova, specijalni predstavnik UN Marti Ahtisari obrazložio je svoj predlog kojim predlaže nezavisnost Kosova uz međunarodni nadzor. Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio je od SB da odbaci Ahtisarijev predlog za Kosovo i zahtevao nove pregovore o statusu, uz novog međunarodnog posrednika.

Koštunica je nakon sednice izjavio da se već naslućuje da će plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija imati poteškoće da prođe. On je u izjavi novinarima rekao da je uveren da taj plan "neće proći" u Savetu bezbednosti UN.

"Moj optimizam je zasnovan na onome što je prethodilo sednici Saveta bezbednosti, na stavovima koje su pojedine zemlje - stalne članice Saveta bezbednosti zauzimale, zatim na razlikama koje se ispoljavaju u EU i imao sam priliku da se uverim kako su jaki srpski argumenti nasuprot Ahtisarijevom planu", istakao je Koštunica.
Nasluæuje propast plana: Vojislav Koštunica
Prema njegovim rečima, Ahtisari na sednici nije odgovorio na vrlo bitno pitanje - zašto se krši Povelja UN, zašto se jednoj državi oduzima 15 odsto njene teruitorije i zašto ne postoji neko drugo rešenje koje bi tu Povelju uvažilo.

Koštunica je naglasio da je Srbija izašla u javnost sa predlogom da se pronađe rešenje koje bi omogućilo suštinsku automoniju Kosovu, koje bi omogućilo Kosovu da stvara i utiče na svoju budućnost ali ne dovodeći u pitanje nešto što je temelj i princiop današnjeg sveta - teritorijelni integritet i suverenitet Srbije.

Srpski premijer je istakao i da je specijalni izaslanik UN na sednici govorio da bi rešavanje budućeg statusa Kosova, na način na koji on predlaže, dalo Kosovu izvesnost. Koštunica je ocenio da se ta izvesnost može postići i na način na koji Srbija predlaže - visokim stepenom autonomije i vezama Beograda i Prištine.

"Najupečatljivije u izlaganju Ahtisarija je ideja da će Kosovo ostati izolovan i jedinstven slučaj u svetu. Zašto to pominjati unapred? Očigledno da postoji strah da bi se Kosovo moglo izmetnuti u jedan veoma veliki presedan", kazao je Koštunica. Stavove Kosova na sednici Saveta bezbednosti zastupao je šef UNMIK-a Joahim Riker, koji je večeras hitno doputovao u Njujork iz Prištine, nakon što je odlučeno da predsednik Kosova Fatmir Sejdiju neće govori na sendici.

Prema rečima više diplomata koji su učestvovali na sednici, SB ne bi trebalo da donese nikakvu odluku niti da razgovara o nekom tekstu.

Francuski ambasador u UN Žan-Mark de la Sablijer je, međutim, rekao da bi Savet bezbednosti trebalo da razmotri mogućnost slanja misije u Beograd i na Kosovo, kao što je to predlagala Rusija, kako bi se obavestio o situaciji na terenu.

Ponovo ističući podršku Francuske i Evropske unije planu Ahtisarija, De la Sablijer je rekao da Savet bezbednosti "ne treba da se žuri" u donošenju odluke o planu, ali "ni ne treba da suviše odlaže".

Prvi deo sednice završen je oko 23 sata, a potom je određena pauza, tokom koje će ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti saslušati izlaganje predsednika Kosova Fatmira Sejdiua na neformalnom skupu, a posle toga će biti nastavljena sednica Saveta.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN pronašli su večeras, svega sat vremena pred početak sednice, kompromisno rešenje o nastupu kosovskog predsednika, kome će biti omogućeno da govori na neformalnom skupu tog tela, takozvanoj "aria formi".

Tokom dana, najviše polemike među predstavnicima Srbije izazvalo je najavljeno prisustvo predsednika Kosova Fatmira Sjedijua, koji su tim povodom uputili protestno pismo UN.

Rezolucijom 1244 predviđeno je da Kosovo pred Savetom bezbednosti može da predstavlja samo UNMIK, ali predsednik Kosova može biti pozvan da govori na osnovu pravila koje predviđa da predsedavajući može na sednicu pozvati svakoga za koga proceni da svojim izlaganjem može doprineti objašnjenju teme o kojoj se raspravlja.

Sejdiju: SB da prihvati Ahtisarijev plan

Fatmir Sejdiju (FoNet)
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zatražio je večeras da Savet bezbednosti UN što pre prihvati plan Martija Ahtisarija o statusu te pokrajine i ocenio da bi odlaganje bilo kontraproduktivno.

Predsednik Kosova je odbacio mogućnost nastavka pregovora "Kosova i Srbije". "Ovo je važan dan za Kosovo. Naš cilj je jasan - da se što pre usvoji plan", rekao je Sejdiu novinarima u pauzi sednice Saveta bezbednosti.

Sejdiu nije imao priliku da se obrati Savetu bezbednosti, već je delove njegovog govora pročitao šef UNMIK-a Joahim Riker, koji je u poslednji čas stigao u palatu UN.

"Kosovo je spremno da u potpunosti prihvati i sprovede sve odredbe iz Ahtisarijevog plana", navedeno je u govoru predsednika Kosova.

Drašković: Ne očekujem ništa senzacionalno

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da "ne očekuje ništa senzacionalno" od sednice Saveta bezbednosti UN.

"Ne očekuje se ništa senzacionalno. Obe strane, Ahtisari i Beograd, izneće svoje stavove, s tim što je Ahtisari u svom planu izneo stav albanske strane", rekao je Drašković.

Jakšić: Nije presedan

Spoljnopolitički komentator lista Politika Boško Jakšić navodi za B92 da eventualno obraćanje predsednika Kosova Savetu bezbednosti ne bi bilo presedan.

"Moglo bi da se govori o presedanu kada ne bi imali u vidu i da ovdašnja štampa već mesecima Fatmira Sjedijua pominje kao predsednika Kosova. U krajnjoj liniji, i na bečkim pregovorima Srbije i Kosova", kaže on.

"Jednostavno, takva je realnost, ja zaista u tome ne vidim nikakav veliki presedan, bez obzira što mi nastavljamo da se borimo protiv. Kao što Vlada odbija Ahtisarijev plan, tako isto logično je da se buni i protiv prisustva Fatmira Sjedijua na sednici Saveta bezbednosti", kaže on.

Susret s predstavnicima Rusije i Kine

Inače, Vojislav Koštunica je veče pred sednicu Saveta bezbednosti iskoristio za susret sa ambasadorima Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama, koji su podržali ideju da pregovori o statusu Kosova budu nastavljeni kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za obe strane.

Osim toga, još jednom se oglasio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da je jednostrani pristup u Ahtisarijevom izveštaju neprihvatljiv, jer nedvosmisleno polazi od neizbežnosti davanja nezavisnosti Kosovu. Lavrov je rekao i rezultati razmatranja 'kosovskog pitanja' u Savetu bezebednosti nisu unapred rešeni.

Jedina konkretna najava u vezi s današnjom sednicom jeste najava Rusije da će predložiti slanje misije Saveta bezbednosti na Kosovo koja bi ispitala sprovođenje rezolucije 1244, kao i ispunjenje standarda međunarodne zajednice.

Taj predlog, kako se navodi u diplomatskim izvorima, ima i podršku Kine. Jakšić, međutim, ne veruje da će se na sednici o bilo čemu konkretno razgovarati.

"Rusija je najavila da će u sklopu nečega što bih nazvao kupovinom vremena tražiti reviziju standarda, da vidi šta je sve urađeno tokom ovih meseci na nivou standarda, pre konačne odluke i saglasnosti oko statusa", kaže on.

"To je kupovina vremena, jer odluku ne treba očekivati nikako pre samita G8 u Minhenu, a svakako da će biti, bez obzira na američku žurbu, možemo je očekivati tek na jesen", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: