"Iran spreman na diplomatiju"

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani kaže da Teheran želi diplomatsko rešenje za britanske vojnike.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.04.2007.

07:32

Default images

Laridžani je za britansku televiziju Kanal 4 naglasio da je iranski prioritet razrešenje problema preko diplomatskih kanala. "Mi nismo zainteresovani za komplikovanje situacije", kazao je iranski diplomata i dodao da treba formirati delegaciju koja će ponovo razmotriti situaciju i utvrditi da li su vojnici uhvaćeni u iranskim teritorijalnim vodama.

Britanski premijer Toni Bler izjavio je danas da će iduća dva dana biti "odlučujuća" u krizi London-Teherana. Bler je ujedno pozdravio "perspektive" otvorene izjavama Laridžanija. "To, kako izgleda, otvara perspektivu, ali najznačajnija stvar je da vratimo te ljude", kaže Bler.

Pozitivnom ishodu nada se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban. "Sreo sam se i dugo razgovarao sa ministrom inostranih poslova Irana, u Saudijskoj Arabiji. Od njega sam tražio i na njega apelovao da se problem reši što pre kroz političke diplomatske konsultacije. Istovremeno se nadam da će se retorika umekšati", kaže on.

Iranska televizija je juče prenela da je primećen zaokret u britanskoj politici u vezi sa zarobljavanjem vojnika, što bi moglo da dovede do ublažavanja stava vlasti u Teheranu.

Već 11 dana traje diplomatsko prepucavanje Londona i Teherana oko toga da li su zarobljeni vojnici u trenutku hapšenja bili u iranskim teritorijalnim vodama. Dok britanske vlasti, pozivajući se na satelitske snimke, tvrde da su njihovi vojnici bili u iračkim vodama, iranski zvaničnici to negiraju i tvrde da su Britanci uhapšeni u iranskim vodama.

Teheran je snažno osudio i britanski pristup situaciji, kritikujući to što su vlasti u Londonu čitavo pitanje izneli pred Ujedinjene nacije. Prema iranskim zvaničnicima, London bi pre trebalo da se izvini Teheranu nego da slučaj iznosi pred međunarodne institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: