TV Irana prikazala snimak mornara

Iranska televizija prikazala snimke dva britanska marinca i navela da je svih 15 priznalo da je ilegalno ušlo u Iran.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.04.2007.

08:57

Default images

Iranska televizija navodi da su oni priznali da su zarobljeni pošto su ušli u iranske teritorijalne vode. Državna televizija Al Alam prikazala je odvojene snimke dva vojnika u uniformama koji pokazuju na veliku mapu Persijskog zaliva, gledajući u kameru. Na snimku se ne čuje šta vojnici govore.

Dva vojnika su, kako je navela iranska televizija, detaljno opisala kako su ušla u iranske vode dok su patrolirali u Persijskom zalivu, i rekla su da se "prema njima postupa dobro".

Portparolka britanskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da je "neprihvatljivo" da se ti snimci prikazuju na televiziji. Ona je dodala da "nema sumnje" da su se pripadnici britanske mornarice nalazili u iračkim teritorijalnim vodama".

Iran je 23. marta zarobio 15 britanskih mornara jer su, kako tvrdi, ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode, što Britanija negira, navodeći da su se pripadnici njene mornarice, kada su oteti, nalazili u iračkim vodama.

Velika Britanija pristala na razgovore

Velika Britanija je pristala da razgovara sa Teheranom o tome kako ubuduće prevazići sporove oko teritorijalnih voda u Persijskom zalivu, izjavio je jedan britanski zvaničnik.

Iranski radio danas je javio da je došlo do "pozitivnih promena" u poziciji Velike Britanije.

Britanski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su tokom pregovora o oslobađanju 15 britanskih mornara, diplomate pristale da razgovaraju kako u budućnosti izbeći slične situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: