Bez dogovora o sednici Skupštine

Na konsultacijama parlamentarnih stranaka nije dogovoren nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2007.

07:40

Default images

Konsultacije parlamentarnih stranaka u Skupštini Srbije prošle su neuspešno, tako da Srbija ni skoro dva i po meseca od parlamentarnih izbora još uvek nema konstituisanu skupštinu. Šefovi poslaničkih grupa nisu uspeli da se dogovore da se izabere makar i privremeni predsednik parlamenta. Predlog DS-a da njihova poslanica Milena Milošević bude privremeno na čelu skupštine dobila je podršku samo G17 i LDP-a.

Ideja demokrata bila je da privremena predsednica skupštine zakaže sednicu na kojoj bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu, čime bi privremeno finansiranje države bilo produženo na zakonit način.

Dok su LDP i G17 za to, DSS odbija da Milena Milošević bude privremeno predsedavajuća skupštine i traži da se pitanje predsednika parlamenta utvrdi čvrstim koalicionim sporazumom o budućoj vladi.

Radikali su najavili da će istaći svog kandidata za predsednika skupštine, a DSS čeka da se lidera stranke Vojislav Koštunica vrati iz Njujorka, gde učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Kako je za B92 nezvanično rečeno, insistiranje DSS-a da se u paketu pregovara i o vladi i o dovršetku posla u konstituisanju parlamenta, u direktnoj je vezi sa nadležnostima koje ima predsednik skupštine. Prema Ustavu, predsednik skupštine raspisuje predsedničke izbore.

Naime, u DSS-u traže garancije da će privremeni predsednik parlamenta zaista i biti privremen i da će demokrate omogućiti njegovu smenu u zavisnosti od ishoda pregovora o novoj vladi.

Sednica za dan-dva?

Iako DS insistira da trenutno predsedavajuća, najstarija članica parlamenta, Borka Vučić za sutra zakaže nastavak konstitutivne sednice, izvesno je da do toga neće doći.

Međutim, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tvrdi da će Borka Vučić zakazati u narednih nekoliko dana nastavak konstitituvne sednice, bez obzira da li je postignut dogovor o izboru predsednika parlamenta.

"Pošto na današnjim konsultacijama nije bilo dogovora o datumu nastavka konstitutivne sednice, predsedavajuća će, na osnovu daljih konsultacija, zakazati sednicu", rekao je on.

Ima li finansijske krize ili nema...

Pripadnici partija su na različite načine videli današnje konsultacije. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je da je DS zatražila da sednica parlamenta bude održana već sutra.

"DS je insistirala da sednica parlamenta na kojoj bi na dnevnom redu bio izbor predsednika skupštine a mi smo predložili Milenu Milošević bude održana već sutra. Videćemo šta će predsedavajuća parlamenta Borka Vučić odlučiti o ovoj stvari“, kaže on.

Razloge vezane za budžet, kao razloge za hitno sazivanje skupšitne, Miloš Aligrudić iz DSS-a vidi kao izmišljene. "Ako su iskreni razlozi, koje ja ne delim, a koje je gospodin Petroivć izneo, dakle da se ovim spasava finansijska kriza u zemlji, što ja mislim da nije tačno i to je posebna tema i ne bih da na njoj gubim vreme, mislim da je to izmišljen razlog", kaže on.

"Ali, čak i kad bi bio tačan taj razlog, mislim da motiv DS-a kod podnošenja ovog predloga nije u tome da se problem reši, već da se stvari iskomplikuju. Neko ko podnosi predlog a nije obezbedio skupštinsku većinu za taj predlog mora snositi odgovornost za predlog koji je podneo“, rekao je on.

"Mi smo smatrali da predlog mora da da ona stranka koja učestvuje u stvaranju dogovora o parlamentarnoj većini, o formiranju vlade koja je iz demokratskih opcija, da podsetim to su DS, DSS i G17 plus, koja je ostvarila najviše mandata na prethodnim izborima i zato podržavamo predlog DS-a", kaže Verica Kalanović iz G17 plus.

Tomislav Nikolić iz SRS rekao je da "očigledno neuspeh dogovora o vladi ne dozvoljava da skupština bude konstituisana“.
Čedomir Jovanović, lider LDP-a smatra da je to bio poražavajući sastanak. "Sramota me je što sam morao da budem tamo“, rekao je on.

"Uredba o finansiranja morala biti doneta"

Parlamentarne stranke su odgovorne jer je probijen rok za usvajanje izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i u takvoj situaciji Uredba je o nastavku finansiranja iz budžeta morala biti doneta, smatra bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

On je za kazao da je zabrinjavajuće što se o izmenama Zakona nisu sporazumele ni stranke koje treba da obrazuju zajedničku Vladu.

Vučetić kaže da sve dok se ne izabere predsednik Skupštine i dok se ne završi postupak konstituisanja parlamenta legitimno Skupštinom predsedava najstariji poslanik.

Vućetić je naveo da objašnjenje pojedinih lidera stranaka da Skupština ne može da donosi nikakve zakone jer nije konstituisana nije adekvatno: "Skupština Srbije, kako stoji u novom Ustavu, konstituisana onog trenutka kada je verifikovano više od dve trećine poslaničkih mandata. "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: