EU: SB da uvaži i interese Beograda

Posle pritiska Grčke, Španije i Slovačke, EU usvojila stav da SB UN mora da uvaži legitimne interese Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2007.

10:08

Default images

Nejedinstvo Evropske unije oko plana Martija Ahtisarija za status Kosova, ipak je prevazidjeno usvajanjem zajedničkog stava koji će države Evropske unije zastupati u Savetu bezbednosti. Unija će tokom predstojeće debate uzeti u obzir i interese Beograda, a takav dokument usvojen je pošto su na neformalnom sastanku u Bremenu Grčka, Španija i Slovačka odbacile Ahtisarijev predlog.

Posle rasprave koja je trajala čak 11 časova, ministri EU su ipak podržali brzo usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti o statusu Kosova.

Šef diplomatije Nemačke, čija zemlja predsedava EU, Frank Valter Štajnmajer insistirao je da rezolucija UN "poštuje legitimne interese" i Beograda i Prištine.

Nemačko predsedništvo Unije saopštilo je da su na zasedanju podržani Ahtisarijevi napori, ali je naglašeno da plan treba da bude osnova za novu rezoluciju kojom bi se "uvažiti interesi Beograda i Prištine".

Prethodno su visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za proširenje Oli Ren zatražili od vlada članica EU da prihvate da narednih godina pružaju stalnu pomoć Kosovu u oblastima bezbednosti, ekonomije i političkih reformi, javlja AP, pozivajući se na izjave diplomata.

Solana i Ren su na sastanku u Bremenu obavestili ministre spoljnih poslova članica EU o finansijskim i bezbednosnim izazovima sa kojima će se Kosovo suočiti, ukoliko dobije nezavisnost pod međunarodnim nadzorom.

Oni su ukazali na nužnost jedinstva EU da bi se izdejstvovala odluka o statusu Kosova u Savetu bezbednosti UN i naglasili da će "snažan angažman sa Srbijom isto tako biti presudan element za okončanje tog procesa".

Lajčak: Verujem u jedinstven stav

Politički direktor u ministarstvu inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak veruje da će biti postignut jedinstven stav Evropske unije o budućem rešenju za status Kosova.

B92: Jasno je da neke zemlje koje su članice EU zalažu se pre svega za dogovor između Beograda i Prištine. Da li one mogu da učine nešto u okviru Unije i da li mogu da promene tu formulaciju da rešenje treba nametnuti?

Lajčak: Stav EU je takav da je najbolje rešenje to koje je prihvatljivo za sve aktere, naravno da je u interesu EU rešenje koje doprinosi stabilnosti, miru, prosperitetu regiona. Stav EU je poznat, ona je uvek bila u stanju da se dogovori.

B92: Očekivanja javnosti u Srbiji uprta su u Moskvu i delimično u Peking. Istovremeno, ako EU i SAD odluče da nametnu rešenje, mogu li tu bilo šta da promene Rusija i Kina?

Lajčak: Mislim da bi trebalo da se na to manje gleda kao na neku igru snaga a više kao na proces, jer bez obzira na to kako će Rusija ili Kina glasati u Savetu bezbednosti, treba da razmišljamo o ljudima koji tamo žive. Znači, niko ne gleda s naše strane na to pitanje kao na neku utakmicu i da se kladimo kakav će biti rezultat. To bi bilo neozbiljno. Mi želimo da se trudimo oko toga da se postigne saglasnost u Savetu bezbednosti, a se postigne konsenzus, a time značaj te odluke je mnogo veći i bolji. To nas očekuje u narednih nekoliko nedelja.

Janjić: EU nije jedinstvena kao u Beču

Dušan Janjiæ (FoNet)
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić objašnjava za B92 da to znači da Evropska unija nije jedinstvena oko nezavisnosti kosova koliko oko pregovora koji su vođeni u Beču.

"To faktički znači da će izveštaj o radu biti prihvaćen, Marti Ahtisari će završiti svoj mandat, a onda će početi jedan proces dogovaranja o rezoluciji i budimo sasvim sigurni da ono što se zovu aneksi, da će to biti u rezoluciji potvrđeno i da će to biti zapravo osnov za buduće upravljanje Kosovom od strane EU. Nema saglasnosti oko vizije Kosova kao nezavisne države, ali ima dovoljno saglasnosti oko onih aneksa u kojima je i Beograd učestvovao", kaže Janjić.

"Niko nije ni planirao da oduzme 15 posto teritorije na ovoj sednici SB, niti postoji saglasnost oko toga. Eto možda će Koštunica posle toga doći kao pobednik i konačno da završe i tu priču oko pravljenja vlade. U suštini to je jedan realno zadat cilj koji će se dogoditi ono što se neće dogoditi, a što je vlada tražila to je odbacivanje plana Martija Ahtisarija", ojašnjava Janjić.

"Srbija mora da prihvati gubitak Kosova"

Britanski ministar za Evropu Džefri Hun smatra da srpska vlada mora da prihvati gubitak Kosova, a vlada Kosova međunarodni nadzor, pošto takav ishod nudi najveće izglede za stabilnost regiona.

Hun je u autorskom tekstu objavljenom u "Blicu" naveo da predlozi izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija uspostavljaju ravnotežu između izlaženja u susret težnjama većine na Kosovu i obezbeđivanja garancija za zaštitu prava nealbanskih zajednica, posebno kosovskih Srba.

Kada je reč o evropskim perspektivama regiona, Hun kaže da Kosovo i širi region zapadnog Balkana pripadaju Evropi: "Bilo bi protivno svakoj političkoj, geografskoj i istorijskoj logici da ostane ta rupa u srcu Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: