PETRIC ZA SUDJENJE U SRJ, PA TEK ONDA U HAGU

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2001.

11:07

Default images
Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfgang Petric zalozio se za izrucenje bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica Haskom tribunalu, istovremeno isticuci da je bitno da mu se najpre sudi u Jugoslaviji, prenosi B92.

On je u intervjuu beckom nedeljniku "Njuz" istakao da, ukoliko su beogradske vlasti, prilikom njegovog hapsenja, Milosevicu dale obecanje da nece biti izrucen Hagu, one to obecanje nece moci da ga odrze. "Pritisak za izrucenje Milosevica je veliki. Medjutim, u ovom trenutku njegovo izrucenje bilo bi problematicno. Jedan zakon iz Miloseviceve ere zabranjuje izrucenje jugoslovenskih drzavljana drugim zemljama. Pravno gledanoTribunal nije drzava, vec medjunarodna institucija. Da bi se takvi problemi pravnog shvatanja uklonili beogradske vlasti pripremaju izmenu zakona, koja ce omoguciti izrucenja lica", objasnio je Petric. On je ukazao da u medjunarodnoj zajednici postoje dve struje, jedna koju cini vecina zemalja, medju kojima i SAD, koje traze da se Milosevicodmah izruci i druga koja smatra da je prerano."Na jednoj strani puno toga ukazuje da bi bilo bolje da se Milosevicu najpre sudi u njegovoj domovini, a tek da potom bude izrucen, kada njegov narod u njemu bude u prvoj liniji vise ne bude video bivseg predsednika, vec normalnog kriminalca. To vreme bi se moglo iskoristiti da se nadoknadi deficit znanja o Haskom tribunalu u stanovnistvu. U svakom slucaju srpske vlasti moraju biti spremne vec tokom sudjenja u Jugoslaviji da saradjuju sa Hagom. Tada ce po meni biti moguc pragmatican pristup problemu", rekao je nekadasnji ambasador Austrije u Beogradu i specijalni izaslanik EU za Kosovo.

Upitan o predsedniku SRJ Vojislavu Kostunici i njegovim stavovima u vezi sa Hagom, Petric je rekao da je jugoslovenski drzavnik protekle godine proveo uizolaciji i da nije zbog toga mogao da prati razvoj medjunarodnog prava."Za njega vazi ono sto vazi i za narod, a to je cinjenica da se nedostatak informacija moze nadoknaditi. Ukupno gledano sudjenje pred Haskim tribunalom veoma je vazno za srpsko stanovnistvo. Narod morashvatiti da postoji individulana krivica, zbog koje mora da odgovara pojedinac", objasnio je on.Na konstataciju da Milosevic nije svojerucno pocinio ubistva Petric je rekao:"Bas zbog toga je vazno da se pokaze sta znaci politicka odgovornost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: