"Plan Ahtisarija za nove pregovore"

Bivši predsednik Nemačke i bivši ministar policije Italije navode da plan Ahtisarija treba da bude početak pregovora o Kosovu

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.03.2007.

14:41

Default images

Rihard fon Vajczeker i Đulijano Amato ocenili su da prihvatanje plana Martija Ahtisarija treba shvatiti kao početak istinskih pregovora o Kosovu. U tekstu za švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung, članovi međunarodne grupe Balkanska komisija ocenjuju da pregovori nisu imali uspeha jer nisu praćeni ponudom Srbiji i Kosovu za članstvo u EU i jer nije bilo pritiska EU na pregovarače.

"Jednostavno je Srbima i Albancima pripisati krivicu za propale pregovore. Zadatak međunarodne zajednice je, međutim, da šalje podsticaje i prave signale", pišu oni.

"Pregovorima o Kosovu do danas nedostaju dve stvari. Prvo je nedvosmislen evropski okvir, odnosno ponuda za članstvo u EU zavisna od uspeha reformskih procesa, a drugi koordiniran pritisak Kontakt grupe da pregovaračke strane postignu rešenje u tom evropskom okviru", navidi se u tekstu.

"Slažemo se s ruskim ciljem da je rešenje potrebno postići pregovorima. Ali, kad se oni otežu bez izgleda da će biti okončani, to vodi u propast", piše dalje.

"Pregovori bez roka su katastrofa. Rusija može da doprinese prevazilaženju zastoja time što će signalizirati Beogradu da je došlo vreme za prave pregovore, a ne time što podržava nespremnost Srba da sednu za pregovarački sto", navode autori.

Zato bi "trebalo da se podrži Ahtisarijev plan, da bi se moguće rešenje pretvorilo u verovatno rešenje", a EU "mora da pokaže jedinstvo i političku volju da integriše Balkan".

"Prihvatanje plana pak treba da se iskoristi za početak istinskih pregovora, a ne za odustajanje od mogućeg pregovaračkog rešenja. Rešenje do kog bi se došlo pregovorima mora da dobije još jednu šansu, ali ona će biti prava samo ako i Srbi i Albanci shvate da smo čitavu stvar shvatili ozbiljno", zaključuju Amato i Vajczeker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: