Redovna nastava na niškom Pravnom

Nastava na Pravnom fakultetu u Nišu danas se odvija normalno, nakon što je juče uhapšen dekan Miroljub Simić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2007.

11:41

Default images

Profesor Simić predavao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu pre četiri godine i za taj period postoji osnovana sumnja da je primao mito i da je zloupotrebio službeni položaj. Profesori iz Niša veruju da je njihov kolega zloupotrebljen. Studenti Pravnog fakulteta u Nišu uglavnom su iznenađeni zbog hapšenja dekana, ali nisu iznenađeni mogućnošću da u Nišu ima korupcije na fakultetima.

Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Nišu saopštilo je, povodom privođenje dekana, da očekuje da će nadležni organi i u ovom slučaju preduzeti mere za utvrđivanje materijalne istine.

Na fakultetu se redovno obavljaju tekuće radne, nastavne i ispitne aktivnosti, napominje se u saopštenju.

Vršilac dužnosti dekana Dragan Čorbić veruje da je profesor Simić zloupotrebljen u ambijentu koji daje povode za takve sumnje i optužbe, misleći pri tom na organizaciju nastave na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

"Znam ga kao izuzetno korektnog kolegu, odgovornog čoveka i čoveka koji je rad da izađe u susret ljudima", kaže Čorbić.

"Ambijent unutar kojeg je on bio… Oni su trogodišnje studije osnovali, izdavali su neke diplome, koje je samo sekretar potpisivao. Ja se čudim kako nadležno ministarstvo i organi ne reaguju na tu činjenicu", kaže on.

Profesor Čorbić očekuje da dekan Miroljub Simić nakon 48 sati bude pušten na slobodu, s obzirom na to da ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Podsetimo, u nastavku akcije otkrivanja zloupotreba i korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu juče je uhapšeno još pet profesora osumnjičenih da su primili mito, među kojima i dekan Pravnog fakulteta u Nišu Miroljub Simić, koji u Kragujevcu ranije predavao Uvod u pravo.

U vreme izbijanja afere "indeks" na fakultetu u Kragujevcu nije bio angažovan nijedan profesor iz Niša.

U međuvremenu policija je ispitivala slučajeve prebacivanja studenata sa niškog na kragujevački fakultet, ali nikakve nepravilnosti nisu pronađene.

Protestovali studenti, MUP demantuje

Protest studenata u Kragujevcu (Beta)
Studenti kragujevačkog Pravnog fakulteta protestovali su zbog "nejasnog masovnog odvođenja studenata na informativne razgovore u Smederevo", povodom hapšenja grupe profesora osumnjičenih za korupciju.

Studenti su, u organizaciji Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta, protestovali i zbog primene "nezakonitih i represivnih mera" prilikom uzimanja izjava.

Na skupu ispred zgrade Dekanata Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Studentskog parlamenta istakli su da je tokom istrage oko 250 studenata pozvano na informativne razgovore u vezi sa polaganjem ispita, ocenivši da su time "prava studenata sve više ugrožena".

Predstavnici Studentskog parlamenta pozvali su "nadležne organe da prekinu sa pritiscima na studente", a okupljene studente na odbranu fakulteta.

Student kragujevačkog Pravnog fakulteta Relja Pantić rekao je agenciji Beta da se ne slaže sa zahtevima Studentskog parlamenta i zauzeo se za primenu Zakona o krivičnom postupku i preduzimanje svih zakonskih mera kako bi bila utvrđena verodostojnost ocena koje su studenti dobijali na ispitima.

Pantić je rekao da u indeksu ima 13 ocena iz predmeta profesora koji su uhapšeni i poručio nadležnima da mogu da ga pozovu i utvrde verodostojnost položenih ispita.

"Iza svakog mog položenog ispita stoji ogroman rad i znanje", rekao je Pantić i dodao da "strahuju samo oni koji su nelegalno došli do svojih ocena".

Policija je uhapsila ukupno 20 profesora, službenika i diplomaca osumnjičenih za umešanost u korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je međutim danas demantovalo navode studenta da policija koristi represivne mere u otkrivanju korupcije na tom fakultetu i ukazalo da nema ni govore o masovnim privođenjima studenata.

800 poziva za korupciju

Ministarstvo prosvete je u poslednjih mesec dana primilo oko 800 poziva na poseban broj telefona, namenjen prijavljivanju korupcije na fakultetima, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.

Od ukupnog broja poziva, 70 odsto se odnosi na provere navodno falsifikovanih diploma, a 30 odsto na konkretne slučajeve korupcije. Sve prijave prosleđuju se policiji.

Iz Ministarstva prosvete napominju da je broj telefona 011/363-1308, namenjen isključivo za prijavu korupcije na univerzitetima, dok je za probleme u srednjim školama zadužena Republička prosvetna inspekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: