"Tadić ne da vojsku"

DS insistira na oba ministarstva sile, a Koštunici u zamenu nudi BIA i Ministarstvo pravde, saznaju "Večernje novosti" od izvora bliskih DS.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 29.03.2007.

10:20

Default images

Ponudu DSS-a, da su oni spremni da se odreknu policije, ali da im pripadne resor odbrane i mesto načelnika Generalštaba, Tadićeve demokrate zasada - ne prihvataju. Za to vreme, kako "Novosti" saznaju, počele su nezvanične konsultacije na "visokom" nivou o izboru oficira koji bi eventualno mogao da zameni Zdravka Ponoša na mestu prvog čoveka Generalštaba.

U vrhu DS-a tvrde da je za njih neprihvatljivo da "ispuste" vojnu silu, jer tako ne bi mogli u potpunosti da preuzmu odgovornost za isporučenje begunaca Hagu, a time i za nastavak evropskih integracija.

Da se "proluftiraju" bezbednosne službe bio je i zahtev evropskih zvaničnika, što su Tadićevi protumačili kao svoju obavezu. S druge strane, iz DSS-a su više puta ponovili da Brisel ne pravi vladu u Beogradu i da se u budućoj koaliciji mora jasno i principijelno raspodeliti odgovornost.

Generalno, pregovori koji su prethodnih dana mogli da "zamirišu" na vladu, kao da su ponovo zalutali u slepu ulicu neostvarivih želja.

Nesuđeni premijer, Božidar Đelić, izjavio je u sredu da je, nakon što je Demokratska stranka pokazala da je spremna za kompromis, na potezu DSS:

“Demokratska stranka je nagovestila da je spremna na kompromis da Koštunica, ukoliko DSS insistira, uprkos volji građana, zadrži mesto premijera. To, naravno, nije moguće samo po sebi, nego u jednom sveobuhvatnom dogovoru koji bi podrazumevao da DS ima većinu u vladi, u skladu sa izbornom voljom građana i da u potpunosti vodi sektore bezbednosti, sa jedne, i ekonomije i finansija, sa druge strane”, obrazložio je novinarima Đelić.

Velimir Ilić, predsednik NS, pozvao je u sredu Borisa Tadića da ponudi mandat Vojislavu Koštunici jer će on biti taj koji će da sastavi vladu.

Đelić ne misli da je to dobar redosled poteza: “Ne može se izolovati pitanje premijera od ukupne strukture i programa vlade. Sve mora da bude precizno dogovoreno u koalicionom sporazumu, da bi vlada bila stabilna i da napokon počnemo da radimo u interesu svih građana.

DS nudi DSS-u da izabere bilo koji drugi resor u vladi koji će da predvodi Dragan Jočić, ali da to ne budu policija i odbrana. Za Tadićeve bi bilo prihvatljivo i da on predvodi resor pravde. 

U Koštuničinom okruženju, pak, čvrsto insistiraju na portfelju odbrane, koji bi, kako se spekuliše, mogao da preuzme aktuelni ministar policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: