O izmenama Zakona o budžetu

Predstavnici poslaničkih grupa DS-a, DSS-a i G17 plus razgovarali o izmenama Zakona o budžetu, ali nisu postigli bilo kakav dogovor.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.03.2007.

15:27

Default images

Predstavnici poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke i G17 plus nisu postigli dogovor o sednici Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o budžetu koje je predložila poslanička grupa G17. DS kaže da je predložio privremenu predsednicu skupštine Milenu Marković.

Demokratska stranka ponudila je DSS-u i G17 plus dogovor o izboru privremenog predsednika Skupštine iz redova DS-a, kako bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu. Predlog DS-a nije prihvaćen, kaže zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Milan Marković.

"Predložili smo čak i konkretno rešenje, a to je Milena Milošević, s tim što bi konstituisanje Parlamenta bilo u celini dogovoreno posle dogovora stranaka koje treba da čine parlamentarnu većinu i vladu", rekao je on.

"Praktično, danas bismo završili sve proceduralne stvari, usledio bi, sutra, nastavak sednice koju smo počeli, dakle konstitutivne, izabrao bi se predsednik, ona bi u skladu s Poslovnikom prekinula sednicu i na osnovu zahteva 74 poslanika sazvala vanredno zasedanje", kaže on.

"U ovom momentu nema drugih predloga osim našeg, a on za sada nema saglasnost kolega iz drugih političkih stranaka", kaže on.

DSS prihvata predlog izmena Zakona o budžetu koje je predložio G17 plus, kaže šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić i objašnjava da nema ovlašćenje da govori o personalnim rešenjima koje je ponudio DS.

"Koje god da je rešenje u pitanju, bilo privremeno, bilo stalno, ono mora proći određenu proceduru. Za tu proceduru je neophodno da se zakaže sednica, dakle vraćamo stvar na početak priče", rekao je on.

"Koliko god neko ime ili neka ideja senzacionalno zvučali, ja nisam sklon da padnem na senzacionalnu vest jer se ovim ozbiljno bavim. Onda razmišljam o tehničkim potezima, kako proceduru realizovati. To je ono što je za mene tu bitnije", kaže on.

Aligrudić kaže da je ta stranka uvek za zakonito rešenje, ali da s obzirom na rokove, prema njegovoj oceni, to više nije pitanje slobodne volje.

On navodi i da bi izmene Zakona o budžetu, o kojima je danas bilo reči, trebalo da budu na dnevnom redu prve sednice, ali tek pošto bude završena konstitutivna sednica Skupštine i formirani parlamentarni organi.

Članica Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić navodi da se ta stranka ne protivi predlogu da se izabere privremeni predsednik Skupštine. Ona je Beti rekla da je predstavnik G17 plus razgovarao sa zamenikom šefa Poslaničke grupe DS-a Milanom Markovićem, koji je ponudio da se izabere privremeni predsednik Skupštine koji bi zakazao sednicu na kojoj bi bio izmenjen Zakon o budžetskom sistemu.

Ona je rekla da se G17 ne protivi tom predlogu, navodeći da je suština inicijative G17 plus da izmena bude načinjena u Skupstini Srbije, a ne uredbom Vlade. "Da li bi to bilo na tekućoj sednici ili na novoj koju bi zakazao privremeni predsednik Skupšstine iz redova DS je nebitno", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: