"Propast plana - državni interes"

Premijer Srbije ponavlja da je "prvi državni i nacionalni interes Srbije propast plana Ahtisarija za rasparčavanje" Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.03.2007.

11:36

Default images

"Primili smo k znanju da su SAD, Evropska unija i NATO podržali Ahtisarijev predlog da se Srbiji otme 15 odsto teritorije. Za sada ćemo se uzdržati da komentarišemo njihovo obrazloženje da se teritorija otima zbog prijateljstva prema Srbiji", kaže on. Njegov savetnik Vladeta Janković objašnjava da "premijer, odnosno Srbija" pokazuje da je ogorčena zbog ponašanja nekih međunarodnih činilaca.

Vojislav Koštunica u izjavi Beti je dodao da je NATO "sebe nazvao milosrdnim anđelom kada je bombardovao Srbiju", a da danas, "kada pokušava da otme značajan deo naše teritorije, sebe naziva prijateljem Srbije".

Prema njegovim rečima, Srbija još jače i još odlučnije odgovora da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, da je to po pravu tako i da će to po pravu tako i ostati.

"Danas svet nije isti kao 1999, kada je Srbija bombardovana. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ima instrumente da zaustavi silu i da spreči da se pravno nasilje sprovede nad Srbijom. I pored gromoglasne podrške, Ahtisarijev predlog će propasti, što će otvoriti vrata da počnu pravi pregovori o uređenju Pokrajine", naveo je Koštunica.

Janković: Opravdana gorčina

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković za B92 kaže da je cilj da plan Martija Ahtisarija ne bude prihvaćen. Janković objašnjava da je to u interesu Srbije i da je to smisao diplomatskih napora Beograda.

"Što se tiče saopštenja, ono je izdato sa izvesnom gorčinom i ja mislim potpuno opravdanom i razumljivom upravo zbog toga što međunarodni činioci koji se zalažu za prihvatanje Ahtisarijevog plana, takvog kakav je, znači za nezavisnost Kosova, to pokušavaju da predstave kao gest prijateljstva prema Srbiji, što je u najmanju ruku cinično", kaže Janković.

Na pitanje koliko Srbija može da radi na interesu propadanja Ahtisarjevog plana ako nisu formirane Vlada i Skupština, Janković odgovara da nema nikakvog razloga da diplomatski napori Srbije na bilo koji način trpe zbog toga što je Vlada u procesu formiranja.

"Bitno je da postoji jedinstvo u stavu, kao što postoji, i to je apsolutno jedinstvo u stavu svih ključnih državnih institucija, a to su predsednik, Vlada, Skupština, koja se o tome više puta izjašnjavala", kaže on.

"One su jedinstvene u stavu da je Ahtisarijev plan takav kakav je neprihvatljiv i otuda diplomatija može slobodno da radi svoj posao i da se bori za to da Ahtisarijev plan ne bude prihvaćen", kaže on.

O stavovima međunarodnih subjekata u rešavanju kosovskog problema, kao i o stavovima domaćih analitičara o pozicijama Moskve, Vašingtona i Brisela, možete pročitati u posebnoj vesti.

Očekivanje obraćanja Beograda

Predstavnica Srpske liste za Kosovo i Metohiju Vesna Jovanović izjavila je danas da kosovski Srbi očekuju da im se obrati zvanični Begorad i objasni šta dalje ako predlog Ahtisarija ne bude promenjen.

Prema njenim rečima, većina Srba iz Kosovskog Pomoravlja se još nada da će Ahtisarijev predlog biti promenjen. "U neverici smo zbog Ahtisarijevog predloga, ali među Srbima još nema panike, niti nekih drastičnih reakcija, ali se plašim da je to samo zatišje pred buru", kaže ona.

"Rešenje Kosova najveći izazov"

Rešavanje pitanja statusa Kosova je najveći izazov s kojim se Srbija sreće, rekao je danas ministar odbrane Zoran Stanković i dodao da se tom problemu "mora prići razumno i racionalno".

"Na političkom planu, Ministarstvo odbrane apsolutno podržava sve napore koje čini državno rukovodstvo jer je jedino prihvatljivo i dugoročno održivo ono rešenje do kog će se doći kompromisom", rekao je Stanković na svečanosti formiranja II brigade Kopnene vojske.

On je rekao da ministarstvo na čijem je čelu odbacuje plan Martija Ahtisarija jer on podrazumeva otimanje 15 odsto teritorije Srbije i dodao da ne prihvata nezavisnost Kosova, promenu granica i nepoštovanje Povelje UN.

Stanković je rekao da je zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji prioritet sa bezbednosnog aspekta i dodao da je dosadašnja saradnja s Kforom bila dobra.

"Kosovo je za Rusiju suviše mali ulog"

Boško Jakšić, komentator lista "Politika", kaže da ne vidi šta novo može doneti najavljena diplomatska ofanziva Srbije.

"Ne samo što je zakasnila, već pre svega zato što u stavu Beograda nema nikakve bitne promene. Možda će se ta 'ofanziva' svesti na pokušaj premijera Koštunice da obaveže Moskvu na ono što je juče on nazvao 'istorijskim vetom', iako je šef ruske diplomatije govorio da je u ovom momentu prerano govoriti o ruskom vetu", kaže Jakšić za B92.

Jakšić kaže da geopolitika nije naklonjena Srbiji. "Sa jedne strane su ambicije Beograda za evroatlantskim integracijama, sa druge je 'novopronađeni' kosovski saveznik Rusija - od koje se očekuje da preventivno odloži, a potom anesteziološki ublaži Ahtisarijev dokument".

"Ali, u tom izboru, lako može da se desi da 'ostanemo na sprudu'", kaže on.

On smatra da treba očekivati da će Rusija insistirati da konačna odluka bude odložena do jeseni, za period posle samita G8.

"Ostanak kosovskog problema u igri će omogućiti Moskvi da sa jačim adutima istupi oko tema koje su joj nesumnjivo važnije, poput kontroverznog pitanja 'strateške bezbednosti' oko kojeg se sukobljava sa Amerikancima", kaže on.

"I zato mislim da će Rusija zatezati do kraja, podižući ulog, ali je Kosovo suviše mali 'čip globalnog pokera' da bi Rusija rizikovala ozbiljnu konfrontaciju sa SAD ili najjačim ekonomskim partnerom, Evropskom unijom", kaže Jakšić.

"Manevar da Rusija ne uloži veto"

Istoričar Čedomir Antić, gostujući u emisiji Poligraf, rekao je da Rusija neće staviti veto pred SB, jer - kako je ocenio - kosovski problem nije prioritetan međunarodni problem.

Antić kaže da veto - čak i da se uloži - samo odlaže raspravu i pokreće nove pregovore, što je i cilj kosovske politike Srbije.

"Dolazak u situaciju da Rusija upotrebi veto bio bi znak velike greške diplomatije SAD i EU. Da je to neki problem prvog reda u svetu, onda bi bilo jasno zašto Rusija ulaže veto i zašto ide u otvoren sukob sa SAD", kaže on.

"Pošto nije problem prvog reda, sasvim je logično da manevrisanje Ahtisarija vode tome da Rusiji daju izlaz da ne upotrebi veto", navodi Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: