Ilić: Mandat Koštunici što pre

Narodnjačka koalicija traži da predsednik Srbije Boris Tadić lideru DSS-a Vojislavu Koštunici najzad i zvanično ponudi mandat.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 28.03.2007.

10:28

Default images

Lider Nove Srbije Velimir Ilić je za B92 izjavio da Tadić treba da pozove predsednike stranaka koje su u igri oko vlade i da se najzad dogovore: "Ako mandat dobije Koštunica, što je logično i što se već iskristalisalo u javnosti, onda treba da se pusti budući premijer da formira kabinet, da ga ponudi građanima i da se donese zakon o ministarstvima. To bi bilo najbolje i najcelishodnije".

"Međutim, ovo sada izlaženje svaki dan, kao da se neka deca igraju, prave se neke vlade, raznorazne kombinacije, napadaju određene ličnosti, hvale drugi i tako dalje, to mi liči na jednu dečiju igru, to je vrlo neozbiljno i sve više iritira građane i zbunjuje narod", kaže on.

"Znači, definišimo mesto premijera, ko je premijer, i pustimo premijera da napravi vladu i da je ponudi parlamentu", rekao je predsednik Nove Srbije.

Velimir Ilić, koji pretenduje da u novoj vladi vodi ministarstvo slično dosadašnjem za kapitalne investicije, kaže da Koštunici mesto premijera zvanično nije ni ponuđeno. Mandat se ne može nuditi u četiri oka u razgovoru između Tadića i Koštunice, kaže Ilić.   

"Treba i zvanično da mu se ponudi da bi prihvatio, odnosno da se izjasni, ali to jednog dana zvanično treba da se učini i da onda pređemo na ozbiljne pregovore", kaže on.

"Mi očekujemo da se to zvanično ponudi na jednom sastanku šefova stranaka koje treba da uđu u vladu, to je jedan normalan put. Sve zvanično, ništa u četiri oka, sve javno i onda ćemo ubrzati ovaj proces znatno, definisati neke probleme i naravno - rešiti ih veoma brzo", kaže Ilić.

Đelić: Na potezu DSS

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić kaže da je sada na potezu Koštuničin DSS. Demokrate su nagovestile da su spremne na kompromis i da Vojislav Koštunica uprkos izbornoj volji građana drži mesto premijera.

"To naravno nije moguće samo po sebi, nego u jednom sveobuhvatnom dogovoru koji bi podrazumevao da DS ima većinu u toj Vladi, u skladu sa izbornom voljom građana i da u potpunosti vodi sektore bezbednosti, ekonomije i finansija", kaže Đelić.

Donja granica ispod koje DS ne može da ide u pregovorima o Vladi je izborna volja građana, odnosno sprovođenje programa za koji je na izborima glasalo milion građana.

"Ne može se izolovati pitanje premijera od ukupne strukture i programa Vlade. Sve to mora da bude precizno dogovoreno u koalicionom sporazumu da bi Vlada bila stabilna i da napokon počnemo da radimo u interesu svih građana", kaže Đelić.

Prema njegovoj oceni, pregovori o formiranju Vlade traju već dugo, ali svima mora da bude jasno da je DS bio aktivan i da očekuje istu aktivnost i smisao za kompromis od potencijalnih koalicionih partnera.

"Poslednja ponuda DS-a"

DS je tokom vikenda dostavio poslednju ponudu Vojislavu Koštunici za formiranje Vlade, piše Danas. Pored većinskog učešća u Vladi, DS insistira i na još nekim mestima kojih partija dosadašnjeg premijera nije spremna da se odrekne.

Boris Tadić, predsednik DS-a, istrajan je u nameri da njegovoj stranci pripadne mesto ministra saobraćaja i u tome nije spreman da napravi novi kompromis, saznaje Danas u krugovima bliskim DS-u.

Tadić želi da na čelu tog ministarstva vidi Dragana Đilasa, direktora Narodne kancelarije. To ministarstvo dosad se nalazilo u sklopu Ministarstva za kapitalne investicije, koje će se sada, na osnovu partijskih nagodbi, deliti na tri dela.

Problem je što je "pik" na to ministarstvo bacio i Velimir Ilić, kom je, prema novoj raspodeli, navodno pripalo ministarstvo građevina. On za sada odbija takvo smanjenje nadležnosti.

Tadić odbacio optužbe Tomislava Nikolića za krizu institucija

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je danas optužbu zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića da je najodgovorniji što još nije konstituisana Skupština i što nije formirana nova vlada, saopštio je Kabinet predsednika Republike.

Povodom otvorenog pisma koje je Nikolić uputio predsedniku Srbije, kabinet predsednika Republike je saopštio da Tadić nije do sada predložio kandidata za predsednika vlade Narodnoj skupštini upravo zato što nije predložen nijedan kandidat koji ima obezbeđenu skupštinsku većinu za izbor Vlade.

"Poštovani gospodine Nikoliću, uvereni smo da dobro poznajete Ustav Srbije, ali Vas ipak podsećamo da predsednik Republike nema nadležnost da daje mandat niti da imenuje mandatara, već samo i isključivo da predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika
Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Republike.

Povodom navoda Nikolića da je Tadić trebalo njemu da poveri mandatat za sastav vlade kao predstavniku najveće parlamentarne stranke, kabinet predsednika Republike je naveo da predstavnici SRS-a nisu do sada obavestili Tadića da imaju kandidata za predsednika Vlade.

"Ukoliko, gospodine Nikoliću, Vaša stranka ima takvog kandidata, u svakom trenutku se možete obratiti predsedniku Republike sa zahtevom da tog kandidata za predsednika Vlade predloži Narodnoj skupštini", piše u odgovoru Tomislavu Nikoliću.

"Do tada, nemojte očekivati od predsednika Republike da čini ono za šta nije Ustavom ili zakonima ovlašćen, nemojte očekivati da predsednik Republike daje ili oduzima nekakve mandate niti da mu ih Vi ili bilo ko drugi vraća u nekakvim rokovima koje Ustav i zakoni ne poznaju", piše u saopštenju kabineta predsednika Republike.

Navodi se i da je predsednik Republike informisan da predstavnici Demokratske stranke, koalicije Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija i predstavnici stranke G17 plus razgovaraju o mogućnostima postizanja dogovora o zajedničkom kandidatu za mandatara.

Predsednik Republike, kako se navodi u saopštenju, očekuje da ga ta ili bilo koja druga parlamentarna grupacija, u zakonskom roku od 90 dana od proglašenja konačnih izbornih rezultata, obavesti o tome da ima kandidata za predsednika vlade i potrebnu skupštinsku većinu za izbor Vlade.

U tom trenutku, stvorili bi se uslovi da predsednik Narodnoj skupštini zvanično predloži kandidata za predsednika Vlade i na taj način ispuni svoju ustavnu obavezu, navodi kabinet predsednika Republike.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić optužio je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da je najodgovorniji za krizu institucija u zemlji jer ni dva meseca nakon izbora nije konstituisan parlament niti je formirana vlada.

"Tvrđenje pazara"

Prema oceni sociologa Jove Bakića, kockice su se složile i nove vlade će biti vrlo skoro, a da DS, DSS i G17 "tvrde pazar".

"Trenutno je samo pitanje kako da stranke sebe prikažu kao dobitnike u procesu formiranja Vlade. Vrlo je loše ako neki političar bude namagarčen i to je ključno pitanje, kako izbeći taj imidž u javnosti, da je neko nadigran u političkoj utakmici", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: