Opozicija o postignutom dogovoru za izborne uslove

Izvor: B92

Subota, 09.10.1999.

00:30

Default images
Jedan od lidera Saveza za promene Milan ST. Protic izjavio je na konferenciji za novinare da zakljucci jucerasnjeg okruglog stola opozicije nisu epohalni, ali je ocenio da je vrlo ohrabrujuca cinjenica da se citava opozicija okupila na jednom mestu radi dogovora o izbornim uslovima. "SZP je prihvatio ponudjeno kompromisno resenje ,a "ostala su otvorena tehnicka pitanja" kao sto je problem "parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka" i broj izbornih jedinica, rekao je Protic. On je obrazlozio insistiranje SZP-a na izbornom modelu koji predvidja da cela Srbija bude jedna izborna jedinica, rekavsi da je to jedini nacin da se izbornim procesom "Kosovo formalno sacuva u okviru Srbije” i obrazlozio: “Ako je Srbija jedna izborna jedinica, onda to podrazumeva i Kosovo, i onda gradjani Kosova sticu i aktivno i pasivno biracko pravo. U svakoj drugoj kombinaciji vise izbornih jedinica potpuno je jasno da bi Kosovo moralo da cini posebnu izbornu jedinicu – posto je tamo nemoguce organizovati izbore na tom principu onda bismo mi unapred otpisali Kosovo svojom voljom i to bi zaista ostavilo ruzan utisak i imalo dalekosezan uticaj po nas zivalj na Kosovu, jer bismo na taj nacin onemogucili sve one koji se na Kosovu osecaju delom Srbije da postanu deo predstavnickog tela i eventualno izvrsne vlasti u Srbiji”. Protic je dodao da bi opozicija nakon dogovora o izbornim uslovima, trebalo da te zahteve ponudi vladajucoj koaliciji po principu "uzmi ili ostavi",a da ce vlast ukoliko to odbije biti suocena sa protestima cele opozicije i spontanim revoltom naroda. “Dogovor opozicionih stranaka o izbornim uslovima na okruglom stolu najbolja je vest u proteklih 10 godina na srpskoj politickoj sceni i vrlo je jasna poruka gradjanima Srbije”, izjavio je na konferenciji za novinare podpredsednik DS-a Slobodan Vuksanovic i naglasio da protiv rezima Slobodana Milosevica nema boljeg sredstva od okupljene opozicije. “SPO ce razmisljati o svim oblicima pritiska na rezim ukoliko vlast ne pristane na minimum izbornih uslova dogovorenih na okruglom stolu opozicije”, izjavio je portparol stranke Ivan Kovacevic u intervjuu "Glasu javnosti". Upitan hoce li i kada SPO ponovo krenuti u organizovanje ulicnih protesta Kovacevic, medjutim, nije zeleo da precizira koji su to oblici pritiska, podsetivsi da SPO "insistira na prevremenim, postenim i demokratskiom izborima". Kovacevic je kao netacne odbacio informacije da pojedini odbori SPO u Kragujevcu i Subotici traze izlazak na ulicu. "Predsednik naseg subotickog odbora jeste dao jednu izjavu ali ona je protumacena na pogresan nacin", zakljucio je portparol SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: