Tadić i Koštunica odbacili predlog

Predsednik Tadić i premijer Koštunica preneli Nikolasu Bernsu protivljenje odluci Stejt departmenta da podrži plan Ahtisarija.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.03.2007.

18:57

Default images

Tadić je, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim podsekretarom, rekao da je "za Srbiju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova i Metohije neprihvatljiv i da će nastojati da u kontaktima sa zemljama članicama Saveta bezbednosti UN izrazi potrebu za kompromisnim rešenjem do koga je potrebno doći nastavkom pregovora".

Tadić je u razgovoru rekao da je ubeđen "da ima prostora za dalji dijalog" i da specijalni izaslanik Ahtisari "nije iscrpeo sve mogućnosti pregovora", navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

"Srbija je spremna za konstruktivno učešće u daljim pregovorima", rekao je Tadić i istakao da je od "vitalnog interesa da se učini sve kako bi se osigurali mir i stabilnost na Kosovu".

Tadić je dodao da "najveću odgovornost za to snosi NATO, ali i da je Srbija spremna da pomogne u očuvanju mira i stabilnosti u pokrajini", navodi se u saopštenju.
Vojislav Koštunica (FoNet)
Premijer Vojislav Koštunica rekao je Nikolasu Bernsu u današnjem telefonskom razgovoru da je Srbija odbacila Ahtisarijev predlog zato što se s tim predlogom suštinski krši Povelja UN, Ustav Srbije i međunarodno pravo i zato što podržava interese samo jedne, odnosno albanske strane, izjavio je večeras Tanjugu direktor vladine Kancelarije za sradnju s medijima Srđan Đurić.

Koštunica je posebno naglasio da je uveren da će u Savetu bezbednosti propasti Ahtisarijev plan i da će posle toga započeti novi, pravi pregovori sa novim međunarodnim posrednikom, preneo je Đurić.

Rašković-Ivić: Plan neće proći

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić smatra da neće proći predlog o "nadziranoj nezavisnosti Kosova" i da će pregovori biti nastavljeni.

Ona je kazala Tanjugu da je nastavak pregovora jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi obe strane bile zadovoljne.

"SAD podržavaju stvaranje još jedne albanske države na Balkanu na tuđoj teritoriji, koja je izrasla na najbrutalnijem i najmučnijem etničkom čišćenju, koje je početo krajem 20, a evo nastavlja se dalje u 21. veku", ocenila je Rašković-Ivić.

Lončar: Savet bezbednosti će odbaciti predlog

Savet bezbednosti UN odbaciće predlog Martija Ahtisarija, jer je reč o planu koji je direktno suprotan Povelji Ujedinjenih nacja, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar.

Lončar je rekao Tanjugu da se radi o "planu koji zadovoljava interese separatista da albanska nacionalna manjina na teritoriji Srbije stvori još jednu albansku državu".

"Kada Savet bezbednosti odbaci Ahtisarijev predlog, otvoriće se prostor za novi pregovarački proces, sa novim međunarodnim posrednikom", smatra Lončar.

On je naglasio da rešenje za Kosovo i Metohiju "mora biti saglasno međunarodnom pravu i Ustavu Srbije".

"Uvereni smo da su novi pregovori jedini ispravan put koji nas vodi kompromisu i trajnom rešenju", kazao je Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: