Uslovni upisi i naredne godine?

Rektor Univerziteta u Beogradu predložiće da se studentima dozvoli da i ove godine uslovno upišu godinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2007.

18:15

Default images

Branko Kovačević kaže da će to predložiti iako to ne predviđa novi Zakon o visokom obrazovanju. "Bilo bi fer prema studentima i fakultetima da se i ove godine nađe kategorija uslovnog upisa godine i bez prikupljenih svih 60 ESPB bodova", rekao je Kovačević. To znači da bi studenti mogli i dalje da dva do tri ispita prenesu u narednu godinu, odnosno da ne moraju sve ispite sa jedne godine da polože do oktobra.

On je naglasio da će taj predlog uputiti Senatu BU, na sednici koja treba da se održi 4. aprila, i da će se o tome izjasniti i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), kao i resorno ministarstvo.

Kovačević je taj predlog obrazložio potrebom da se fakultetima ostavi još vremena da dorade nove planove i programe i tako dovrše reformu.

Mnogi fakulteti su tek ove godine prvi put počeli da primenjuju nove programe, pa studenti ne bi trebalo da osećaju posledice zbog neuhodanosti fakulteta, rekao je Kovačević pre početka sednice Skupštine KONUS-a.

On je podsetio da će akademci, ukoliko ne osvoje planiranih 60 bodova u ovoj godini, izgubiti status budžetskih studenata, a neće moći ni da imaju pravo na dom, kredit...

Kovačević je istakao i da je univerzitet uradio finansijski izveštaj o radu svih fakulteta i najavio da će "troškovnik" biti na sednici Saveta BU koja treba da se održi 3. aprila.

"Izračunali smo po svim fakultetima koliko je država uplatila sredstava, a koliko je po uredbi bila dužna da uplati, koliki su sopstveni prihodi fakulteta, koliko košta jedan budžetski student i koliko su fakulteti naplatili za jednog samofinansirajućeg studenta", rekao je Kovačević.

On je najavio da će izveštaj biti javan odmah posle sednice Saveta i da će svi studenti, preko svojih predstavnika, studenta prodekana, predsednika Studentskog parlamenta, studenta prorektora, moći da se upoznaju sa njegovom sadržinom.

Kovačević je, na današnjoj sednici Skupštine KONUS-a, izabran za predsednika tog tela, koje okuplja 13 državnih i privatnih univerziteta.

Na sednici je odlučeno da se prvi predsednik KONUS-a prof. dr Dejan Popović, bivši rektor UB, proglasi za počasnog predsednika Konferencije univerziteta Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: