CANAK: KOSTUNICA JE OKONCAO SVOJ MANDAT

Izvor: B92

Petak, 06.04.2001.

10:40

Default images
Predsednik Skupstine Vojvodine i Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Canak optuzio je jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunicu da je kocnicar demokratskih procesa u Srbiji i dodao da iza Kostunicine politicke opcije ne stoji vecina u DOS-u. "DOS se nije okupio zauvek, nego da obavimo tri zadatka - srusimo Milosevica, oslobodimo medije i organizujemo slobodne izbore. Sto se mene tice, Kostunica je svoj mandat okoncao, tim pre sto cemo 22. aprila, posle izbora u Crnoj Gori, imati vrlo jasnu sliku buducnosti SRJ", rekao je Canak u intervjuu za zagrebacki "Vjesnik". Kako prenosi Srna, on je optuzio Kostunicu da je zadrzao Radeta Markovica na celu SDB-a, kako bi ovaj unistio "razne dokaze", kao i da nije nista promenio u Vojsci Jugoslavije, sto je prilikom hapsenja Slobodana Milosevica "moglo da dovede od gradjanskog rata".

Canak je istakao da je VJ u prvih nekoliko sati hapsenja Milosevica odigrala "vrlo cudnu igru jer je onemogucila MUP-u da radi svoj posao i prethodno omogucila naoruzanim kriminalcima da okruze Milosevica". "On je sigurno znao sve o akciji...Ne zelim uopste vise da pratim sta Kostunica zeli da kaze svojim izjavama, ali cu citirati jednog visokog funkcionera DOS-a koji kaze da mu je dosta da bude inkvizitor, a Kostunica Majka Tereza. Mi ostali stalno smo u situaciji da ‘prodajemo srpske heroje NATO-u ili Hagu’, dok se Kostunici pripisuje patriotsko drzanje. Tu je kljuc price jer sve sto se dogadja u stavari se priprema za buduce izbore", rekao je Canak.

"Markovic je bio spreman da podnese ostavku istog dana kada je Milosevic priznao poraz na izborima, ali je izjavio da ce to uciniti kad to od njega zatrazi Kostunica. Posto Kostunica nije trazio smene, bivsi sef drzavne bezbednosti je dobio sest meseci za uklanjanje razlicitih dokaza", rekao je Canak. On je ocenio da bi Srbija imala priliku da se "digne , uspravi i krene nekim drugim putem", ukoliko se Milosevicu i njegovim saradnicima bude sudilo za genocid, zlocin protiv mira, a ne protiv pronevera. "Ako se nastavi Kostunicinom nagodbenjackom ‘ipak smo mi svi Srbi’ logikom, onda je sudbina ove zemlje dosta neizvesna i onda bi Vojvodina dobila novo pogonsko gorivo - nikada za nezavisnost, nego za status republike kao federalne jedinice sa Srbijom", zakljucio je Canak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: