KOSTUNICA I HAKERUP O PRAVNOM OKVIRU ZA KOSOVO

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2001.

19:35

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica razgovarao je u cetvrtak u Beogradu sa sefom civilne misije UN na Kosovu, Hansom Hakerupom, ocenjujuci da je taj susret pokrenuo mnoga pitanja bezbednosti odnosno, nebezbednosti Srba i drugih nealbanskih zajednica u pokrajini. Kostunica je novinarima izjavio da je Hakerupu predao spisak nestale dece sa Kosova, kao i da je posebna paznja posvecena problemu Kosovske Mitrovice koja je, kako se izrazio, poslednja nit koja moze uciniti da u perspektivi Kosovo bude multietnicko: “Hteo bih jos da kazem da smo razgovarali o problemu pravnog okvira za Kosovo, dakle tog privremenog ustavnog aranzmana o buducim izborima, da postoji spremnost na jugoslovenskoj strani da se ukljuci u rad na tom projektu i tokom celog razgovora je bilo reci o potrebi da se odnosi izmedju UNMIK i jugoslovenskih vlasti regulisu jednim posebnim dogovorom i svakako da bi saradnja na dobrobit svih onih koji na Kosovu zive mogla biti mnogo bolja i uspesnija kada se dodje do jedngo takvog sporazuma”, kaze Kostunica.

Sef UNMIK-a je naglasio da je vrlo vazno da se u radnu grupu koja priprema privremeni ustavni aranzman ukljuce i kosovski Srbi, kao i da taj aranzman nece izlaziti iz okvira Rezolucije 1244. Na posebno odrzanoj konferenciji za novinare, na pitanje da li je od predsednika Kostunice dobio obecanje da ce ohrabriti kosovske Srbe da se ukljuce u registraciju, a potom i u izborni proces, Hekerup je odgovorio: “On nije bio tako odredjen po tom pitanju, ali s obzirom na to da je ulozio svoj autoritet u rad radne grupe, mislim da je taj proces zapocet. Cini mi se je Beograd pokazao zelju da se tako nesto desi. Ipak, on nije to eksplicitno rekao”, odgovorio je Hakerup. Sef UNMIK-a je jos preneo uveravanja jugoslovenskih vlasti da ce slucaj osudjenih pripadnika "Djakovacke grupe" biti resen, ne precizirajuci na koji nacin i kada ce se to desiti.

Hakerup je osim sa jugoslovenskim predsednikom danas razgovarao i sa predstavnicima Udruzenja porodica nestalih i otetih Srba sa Kosova. Njih pedesetak koji su noc i dan proveli ispred Palate federacije, razisli su se najavljujuci novo okupljanje za nekoliko dana. Predsednik Udruzenja Ranko Djinovic preneo je za Radio B92 utiske sa sastanka sa sefom UNMIK-a: “Mozemo reci da se saglasio sa nasim stavovima oko tog objektivnog pristupa zrtvi i zlocinu i da je rekao da na Kosovu postoje ljudi koji su cinili zlocine i da ce njegova kancelarija, koja ce raditi ovde, intenzivno saradjivati sa nama, preuzimace vazne informacije od nas o potencijalnim logorima, o onima koji su ubijeni a nisu predati porodicama. Rekao je da postoji 600 neidentifikovanih leseva, ali nije pomenuo pripadnost. Ja zaista ne zelim da gasim nadu ni budim laznu, naucna metoda ce pokazati ko su ti ljudi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: