DIMITRIJEVIC: MILOSEVICEVA ZALBA OPASNA PO SRJ

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2001.

12:19

Default images
Strucnjak za medjunarodno pravo Vojin Dimitrijevic ocenio je u izjavi “Blicu” da zalba Slobodana Milosevica u kojoj navodi da su iz prihoda Savezne uprave carina u vreme njegove vladavine finansirane vojne formacije u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, moze da ima opasne poslednice po Jugoslaviju. Dimitrijevic je rekao da ti navodi mogu da imaju teske posledice, jer se do sada negiralo da je Jugoslavija ucestovala u ratu u Hrvatskoj i Bosni. On je podsetio i na to da postoje optuznice koje su Medjunarodnom sudu pravde u Hagu podnele Hrvatska i Federacija BiH protiv SRJ. "Podatak je relevantan, jer ga je izneo covek koji je u to vreme bio na celu drzave. Mozemo se suociti s velikim zahtevima za ratnu odstetu koje su te zemlje podnele", rekao je Dimitrijevic, dodajuci da je Medjunarodni sud pravde "sud pred kojim ne odgovara jedan covek, vec drzava". Prema njegovim recima, Miloseviceva izjava ce daleko manje uticati na njega, jer "uvek moze da kaze da je novac davao Karadzicu i Mladicu za odbranu srpskog naroda, a ne za ratne zlocine. Dimitrijevic je ocenio da je drugo pitanje unutrasnje prirode - kako je mogao predsednik Jugoslavije da odredjuje sta ce biti tajno, a sta javno i kako ce biti raspodeljivana sredstva iz budzeta. "Tim postupcima on je prekoracivao svoja ustavna ovlascenja i Jugoslavija se moze braniti da je on neovlasceno radio te stvari. U njegovoj zalbi paradoksalna je tvrdnja da su finansiranja tih vojski bile tajna stvar i da takve treba i da ostanu, samim tim sto je njegova zalba objavljena", ocenio je Dimitrijevic, dodajuci da je Milosevic proracunao da takva izjava ne moze dodatno da oteza njegov polozaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: