Uhapšen Mihalj Kertes

Bivši direktor Uprave carina Mihalj Kertes uhapšen je sinoć po nalogu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Subota, 17.03.2007.

10:38

Default images

Kako je B92 potvrđeno u MUP-u, Kertes je priveden sinoć oko 22 časa na osnovu optužnice koja je protiv njega i bivšeg potpredsednika Savezne Vlade Jovana Zebića podignuta 13. marta.

Mihalj Kertes uhapšen je u svom domu u Diplomatskom naselju na Banovom Brdu. Kertesu se na teret stavlja da je sa Slobodanom Miloševićem, Nikolom Šainovićem i Jovanom Zebićem oštetio državu za oko 120 miliona nemačkih maraka iznošenjem novca na Kipar, finansiranjem državnih preduzeća i Socijalističke partije Srbije.

"Sud je doneo rešenje kojim se određuje lišavanje slobode, odnosno određuje pritvor, a Speciajlno tužilaštvo je taj predlog za određivanje pritvora navelo u optužnici koja je podignuta pre tri dana, radi se o onoj čuvenoj istorijskoj optužnici, za prenošenje srpskog novca na Kipar i na račune. Znači u toj optužnici, protiv Mihalja Kertesa, specijalni tužilac je stavio predlog i da mu se odredi pritvor", objašnjva portparol Specijanog tužilaštva Tomo Zorić.

Međutim, Mihalj Kertes nije jedini koji je učestvovao u državnom mehanizmu iznošeja novca na Kipar. Optužnica je podignuta na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije iz 2001. u kojoj nema imena političara koji su uzimali novac od carine, niti imena biznismena koji su vršili sumnjive transakcije sa Beogradskom bankom na Kipru.

U optužnici koju je podiglo Specijalno tužilaštvo, prema saznanjima B92, nema ni detalja o nabavci oružija i vojne opreme za potrebe MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije. Podsetimo, kako je već objavljeno u emisiji Insajder, novac iz carine koji je iznošen na Kipar preko nekoliko državnih of šor kompanija, korišćen je za nabavku helikoptera, pri čemu je posrednicima u poslu dozvoljeno da uzmu provizije i do 50 odsto.

Prema saznanjima Insajdera, u bankarskim dokumentima koji su od 2001. dostupni tužilaštvu, postoje podaci o tome kako je preko firme Abridž trejding nabavljana vojna oprema i kako je vlasnik ove firme Slobodan Rajh uzeo proviziju od 50 odsto zaradivši četiri miliona dolara.

Rajh je nabavljao opremu za MUP Srbije, a u početku je radio sa Vesnom Simatović, suprugom Franka Simatovića. Rajhu je 1997. u centru JSO-a u Kuli, na svečanosti kojoj je prisustvovao Slobodan Milošević , dodeljena zahvalnica.

Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme, ističi da je misterija to što Kertes nije uhapešen odmah posle 5. oktobra, iako je sam javno priznao na koji način je zloupotrebljavana Carina.

"On je sarađivao sa svim mogućim paravojnim jedinicama, od Arkana do Crvenih beretki. Teško je shvatiti kako to da ga se do sada niko nije setio", kaže Anastasijević.

Postupak neće biti vođen protiv Slobodana Miloševića i Jovana Zebića koji su preminului, dok je optužnica protiv Nikole Šainovića razdvojena s obzirom da mu se u Hagu sudi za atene zločine.

Podsetimo, Kertes je prvostepenom presudom okružnog suda osuđen na dve godine i pet meseci zatvora zbog zločina na Ibarskoj magistrali.

Kertes je rođen 1947. godine. Završio je Višu upravnu školu. Od 1970. do 1975. godine radio je u Skupštini opštine Bačka Palanka kao referent za socijalnu zaštitu, do 1981. u SIZ-u za socijalnu i dečju zaštitu, a od 1981. kao referent za opštenarodnu odbranu i društvenu samozaštitu u Vodoprivrednoj organizaciji "Dunav".

U januaru 1989. izabran je za člana Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Vojvodine, a u maju 1989. za člana Predsedništva Srbije.

Bio je pomoćnik saveznog sekretara za unutrašnje poslove 1992. godine. Od jula 1993. do marta 1994. bio je ministar je bez portfelja u Vladi Srbije. Iste godine Vlada SRJ postavila je Kertesa za direktora Savezne uprave carina i tu dužnost je obavljao do petooktobarskih promena  2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: