Ko štrajkuje na Filozofskom

Rektor beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da nije jasno ko su organizatori protesta na Filozofskom fakultetu.

Izvor: B92

Subota, 17.03.2007.

10:12

Default images

Kovačević je rekao u Poligrafu B92 da ga zbunjuje to što celu akciju studenti vode kao grupa građana, a ne može se znati ni da li su svi oni studenti: "Studenti artikulišu svoje zahteve preko svojih legitimnih predstavnika a njihov predstavnik je student-prodekan, studentski parlament, njihovi predstavnici u NNV i Savetu fakulteta, student-prorektor. Oni uopšte nisu u kontaktu s ovim ljudima."

Podsetimo, pošto je studentima Arhitektonskog fakulteta, posle sedam dana štrajka, ispunjena većina zahteva - smanjenje školarine, zahtev da svako ko očisti godinu može da se školuje na teret budžeta, a obećano im je i da će se nastaviti pregovori u vezi sa master studijama - u  štrajk su stupile njihove kolege sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Među zahtevima studenata je i izjednačenje zvanja diplomiranih sa diplomom master. Takvu preporuku dao je i zakonodavni odbor skupštine Srbije, ali to mora da usvoji i parlament, koji i dalje ne funkcioniše.

Rektor Kovačević objašnjava da Univerzitet mnogo trpi zbog činjenice da u Srbiji još nije formirana vlast: "Mi nemamo budžet, ne znamo kako će se Univerzitet finansirati 2007, još nemamo tu projekciju budžeta. Sada radimo na predlogu budžeta za 2007. kao univerzitet, kao zajednica 31 fakulteta. Nama je resorno ministarstvo Ministarstvo prosvete, ali o tim stvarima odlučuje Ministarstvo finansija. Gospodinu Parivodiću sam pisao u januaru, ali nisam dobio nikakav odgovor".

Sastanak studenata Filozofskog fakulteta, koji su u štrajku, predstavnika fakulteta i rektorata zakazan je za ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: