Prekinuta nastava na Filozofskom

Nastava na Filozofskom fakultetu u Beogradu obustavljena je zbog blokade te ustanove oko uslova i školarina.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2007.

08:55

Default images

To navodi rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. Nakon što je prekinut štrajk na Arhitektonskom fakultetu, deo studenata Filozofskog fakulteta, nazadovoljni uslovima studiranja i visinom školarine, blokirao je fakultet, zahtevajući da svi sa prve godine koji steknu 60 bodova drugu godinu upišu u statusu budžetski finansiranih studenata.

Među zahtevima su i jasno utvrđivanje kriterijuma za određivanje visine školarine, smanjenje školarine i svih ostalih naknada za 50 odsto i izjednačenje zvanja diplomiranih sa diplomom master.

Oni traže i da uprava fakulteta studentima dostavi izveštaj o finansijskom poslovanju i da se na Univerzitetu u Beogradu sprovede istraga o korupciji, poput one u Kragujevcu.

Prekinut štrajk na Arhitektonskom

Posle sedam dana štrajka, studenti arhitekture odlučili da "do daljeg" obustave blokadu fakulteta.

Do ovakvog obrta došlo je nakon razgovora delegacije studenata sa ministrom prosvete Slobodanom Vuksanovićem, rektorom BU Brankom Kovačevićem i dekanom Vladimirom Markom.

Tada je prihvaćeno smanjenje školarine, kao i zahtev studenata da svako ko položi sve ispite iz tekuće godine, sledeće može da se školuje na teret budžeta. Takođe, studentima je obećano i da će se nastaviti pregovori u vezi sa master studijama.

Danilo Vukosavljević, delegat studenata u četvoročasovnim pregovorima, rekao je da nije prihvaćen studentski zahtev da se školarine smanje na 12 minimalnih plata, ali je studentska strana pristala na iznos od 160.000 dinara

Antikorupcijsko telo na kragujevačkom univerzitetu

Senat Univerziteta u Kragujevcu imenovao je komisiju koja će sačiniti program antikorupcijskih mera.

Odloženo je formiranje komisije za nezavisnu reviziju poslovanja studentskih službi jer na rektorskom kolegijumu nije postignut dogovor o sastavu te komisije.

Rektor Univerziteta Miloš Đuran izjavio je da Univerzitet u Kragujevcu ima podršku Ministarstva prosvete i Vlade Srbije u naporima da se sačuva Univerzitet i normalizuje rad na Pravnom fakultetu.

Na sednici Senata on je demantovao da postoji namera da se Pravni
fakultet ugasi zbog afere "indeks" i dodao da mu je Vuksanović potvrdio da o tome "nema govora", već da će Vlada učiniti sve da Univerzitet u tom gradu izađe iz svih problema "sa što manje posledica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: