Odložen trojni sastanak o vladi

Tomica Milosavljević izjavio da je razgovor predstavnika tri proevropske stranke o formiranju nove vlade odložen za utorak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.03.2007.

14:43

Default images

Nova runda pregovora Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus trebalo je da bude održana sutra u sedištu G17 plus. "Sastanak je odložen na inicijativu DS-a", rekao je potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević.

Prema njegovoj oceni, na tom "trojnom" sastanku trebalo bi da prisustvuju i lideri stranaka, ali će se o tome stranke tek dogovarati u sledećih nekoliko dana.

Šta bi bilo uz nulti princip

Za razliku od čelnika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koji se još uvek nisu izjasnili da li prihvataju "nulti princip" ili ne, funkcioneri tih stranaka na lokalnom nivou smatraju da se tim principom stvaraju veliki problemi u opštinama.

Prema njima, lokalni izbori se približavaju, a raskidanjem lokalnih koalicija moglo bi dovesti do blokade rada opština.

Niš je najveći grad u Srbiji u kojem je na vlasti tzv. neprincipijelna koalicija. Mnogi smatraju da se na primeru Niša, u kojem većinu čine sve stranke osim DS-a, može pokazati da li je primena "nultog principa" moguća ili ne.

Zbog toga i ne čudi što u niškim odborima DSS-a i Nove Srbije nisu oduševljeni "nultim principom".

Barajevo je jedna od opština u kojima su takođe na vlasti tzv. "neprincipijalne koalicije". DSS je, umesto sa Demokratskom strankom, koja je pobedila na lokalnim izborima i sa kojom je mogao samostalno da formira vlast, prvo delio vlast sa radikalima, da bi zatim mesto radikala zauzeli socijalisti.

Prvi čovek Barajeva, Rade Stevanović iz DSS-a, takođe smatra da je nulti princip nepotreban jer ionako slede lokalni izbori. "Mi ćemo poštovati odluku centrale, ali mislimo da nije u redu da se rasturaju koalicije jer će to izazvati velike potrese širom Srbije i u Barajevu", kaže on.

"Koalicije na lokalu nezavisne od republičkih"

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da stvaranje koalicija na lokalnom nivou nikada nije bilo povezano sa koalicijama na republičkom nivou.

On je rekao da je uvođenje nultog principa u pregovorima o novoj Vladi Srbije "pokušaj Demokratske stranke da doskoći šestom principu Demokratske stranke Srbije".

"Uskoro će biti organizovani lokalni izbori i narod će izabrati svoje predstavnike", dodao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: