"Optužnica za Kertesa i Zebića"

Portparol Specijalnog tužilaštva kaže da je optužnica za iznošenje novca podignuta samo protiv Mihalja Kertesa i Jovana Zebića.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.03.2007.

11:03

Default images

Portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić kaže da je optužnica za iznošenje novca podignuta samo protiv bivšeg šefa carine Mihalja Kertesa i bivšeg potpredsednika Savezne vlade Jovana Zebića.

Povodom napisa u medijima kako je on izjavio da je optužnica podignuta i protiv Slobodana Miloševića, koji je umro 11. marta 2006. u pritvoru Haškog tribunala, Zorić je rekao da je to netačno.

Milošević se, kao i Nikola Šainović, kom se sudi pred Haškim tribunalom, pominje u optužnici, ali protiv njih optužnica nije podignuta, kaže Zorić.

Serijal emisija Insajder već tri nedelje opisuje mehanizme iznošenja novca iz Srbije preko Kipra i načine na koji su pljačkani građani. Sve te pojedinosti vlast u Srbiji znala je još krajem 2001.

Dačić: Ne znamo protiv koga je podignuta optužnica

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je podizanje optužnice za iznošenje novca protiv funkcionera SPS-a pokušaj da se legalizuje hapšenje Slobodana Miloševića krajem marta 2001. godine.

"Slobodan Milošević je 2001. godine uhapšen na osnovu ovih krivičnih prijava. On je morao biti izručen Haškom tribunalu, pre toga je morao da se nađe u Centralnom zatvoru, a da bi se našao tamo, morao se pronaći odgovarajući razlog", rekao je Dačić.

On je rekao da je čudno što se posle šest godina podiže optužnica i pokreće postupak, kao i da je "jedinstven slučaj u svetu to da se optužnica pokreće protiv mrtvog čoveka".

"Mi ne znamo šta piše u optužnici niti protiv koga je podignuta. Ona sigurno nije mogla biti podignuta protiv Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića. Po zakonu, ko se nađe u Haškom tribunalu, protiv njega se obustavlja postupak", rekao je Dačić.

On smatra da se nastavlja politička kampanja i satanizacija SPS-a kako bi se ta stranka uklonila sa političke scene.
Dačić je najavio da će SPS zatražiti formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije kako bi se ispitali nedavni navodi Stejt departmenta da je iz Srbije iznošen novac na Kipar posle 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: