Moguće kazne za studente u štrajku

Rektor Branko Kovačević upozorio studente arhitekture koji blokiraju nastavu zbog školarina na mogućnost kažnjavanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2007.

10:30

Default images

Studenti Arhitektonskog fakulteta prekinuli su blokadu fakulteta jer je na sastanku sa ministrom prosvete i sporta Slobodanom Vuksanovićem odlučeno da njihovi zahtevio budu ispunjeni. Na sastanku je prihvaćeno da školarina iznosi 160.000 dinara umesto dosadašnjih 240.000 dinara kao i da svi studenti koji u godini steknu 60 ESPB bodova imaju status budžetski finansiranih studenata.

Ranije tokom dana, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da će studenti Arhitektonskog fakulteta koji štrajkuju, biti kažnjeni ako ne obustave blokadu nastave i da neće dozvoliti da manjina studenata maltretira većinu od 80 odsto. "Ako bude neophodno, nastava će biti organizovana u zgradama Mašinskog i Tehnološkog fakulteta", kaže on.

Student Aleksandar Kocevski je povodom tih izjava za B92 rekao da je dekan Arhitektonskog fakulteta potpisao papir, na kome je navedeno da niko od studenata koji učestvuju u protestu neće imati nikakve negativne posledice, kao ni studenti koji ne učestvuju, ali zbog blokade ne dolaze na fakultet.

"Kada je reč o Kovačeviću, ne znam u čemu je stvar, pošto mi imamo potpise, samo sa jednog zbora, 480 studenata, ali samo arhitekture, koji su blokirali arhitekturu, pa ne znam koja je priča o nekim drugim ljudima tu", kaže on.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović rekao je, takođe tokom dana, da je o svemu postignut dogovor na sastanku sa studentima Arhitektonskog fakulteta koji štrajkuju i da mu nije jasno koji su to njihovi novi zahtevi.

Vuksanović je Beti rekao da su studenti pred njim potpisali izjavu za javnost u kojoj stoji da su zadovoljni postignutim dogovorom.

Dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Kovačević je organizatore štrajkova na Univerzitetu povezao sa organizacijom Anarhosindikalna inicijativa.

Studenti filozofskog fakulteta nastavljaju štrajk

Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu nastaviće sinoć započeti štrajk i pojačati svoje aktivnosti, rekla je apsolvent arheologije Sanja Crnobrnja i za večeras u 20 sati najavila protestni zbor studenata, na kojem će biti obelodanjene njihove dalje aktivnosti.

Prema rečima Crnobrnje, studentima Filozofskog fakulteta u štrajku će se pridružiti i kolege sa Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka i Likovne akademije.

"Ukoliko se naše kolege se Arhitektonskog fakulteta izbore za svoje zahteve, to će nas ohrabriti u našoj borbi", kazala je ona.

Studenti Filozofskog fakulteta zahtevaju sprovođenje istrage o korupciji na Univerzitetu u Beogradu, poput one sprovedene u Kragujevcu.

Traži se i smanjenje školarina i naknada na fakultetu za 50 odsto, izjednačavanje postojećeg zvanja "diplomirani" sa novom diplomom "mastera", utvrđivanje jasnih kriterijuma za određivanje visine školarina i uvid u izveštaj o finansijskom poslovanju Filozofskog fakulteta.

Među zahtevima je i da se samofinansirajućim studentima omogući prelazak na finansiranje iz budžeta kada daju uslov za upis druge godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: