Načelnik GŠ deo pregovora o Vladi

DSS bi pristao da se odrekne Ministarstva policije ako bi njegovoj stranci pripao kompletan resor odbrane.

Izvor: Blic

Četvrtak, 15.03.2007.

07:38

Default images

Lideri DS i DSS Boris Tadić i Vojislav Koštunica moraće naredne nedelje da sednu za sto s predsednikom G17 plus Mlađanom Dinkićem kako bi prelomili kako će izgledati naredna vlada koju bi, po svemu sudeći, trebalo da predvodi lider DSS jer nijedna od stranaka ne želi ponavljanje izbora.

Kako saznaje Blic, u paketu pregovora o Vladi je i mesto načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša. Koštunica bi, kako list saznaje, pristao da se odrekne Ministarstva policije ako bi njegovoj stranci pripao kompletan resor odbrane, uključujući mesto prvog čoveka Generlštaba.

Pregovori o Vladi nastavljeni su i juče, sastankom predstavnika DS-a i G17 plus. Sastanak je završen bez bilo kakvog dogovora, osim o tome da se održi trojni sastanak DS-DSS-NS-G17 plus, sve u cilju da se skrene pažnja javnosti sa onog što je stvarno i jedino na stolu, a to je dogovor oko premijerskog mesta i resora policije i finansija, piše list.

Podela resora, u slučaju da Koštunica ipak bude premijer, morala bi da bude takva da jasno ukazuje da DS nosi odgovornost za rad Vlade. Đelić bi u tom scenariju pristao na potpredsedničko mesto za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Sledeći stepenik na putu ka Vladi koji će DS i DSS morati da preskoče jeste prvi policijac Srbije. DSS ističe dosadašnjeg ministra Dragana Jočića kao kandidata, dok demokrate guraju Dragana Šutanovca.

Koštunica se, kako se saznaje, tvrdo drži Jočića, između ostalog i zato što Jočić ima podršku većine opštinskih odbora i što svojim vezama s finansijerima stranke održava DSS u životu. Izvor Blica blizak DSS-u tvrdi da bi Koštunica pristao da se odrekne tog mesta samo ako bi dobio kompletan resor odbrane. To nije prihvatljivo za DS, koji smatra da načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš dobro radi svoj posao i da ga ne treba menjati. S druge strane, ni Šutanovac nema ništa protiv da se pozabavi tim resorom.

Demokrate traže da osim potpredsedničkog mesta Đelić dobije i mesto ministra finansija. Dinkićev prvi pik, s druge strane, jeste mesto ministra finansija. Ako ga ne dobije, insistiraće na tome da ima isti rang kao Đelić, što znači da bi pristao na mesto potpredsednika za ravnomerni razvoj.

Jedina opcija u kojoj bi Dinkić pristao da DS dobije mesto ministra finansija je da na to mesto dođe Aleksandar Vlahović, ali je on već duže na ledu u DS upravo zbog prijateljstva s Dinkićem.

U paketu s tim funkcijama je mesto predsednika Skupštine. Za sada najozbiljniji kandidat za tu funkciju je predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: