Ahtisarijev plan stigao u UN

Izvori Rojtersa navode da jedan deo predloga koji je prezentovan Ujednjenim nacijama eksplicitno predlaže nezavisnost za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2007.

07:24

Default images

Zamenik šefa izaslanika UN za Kosovo Alber Roan predao je danas generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu predlog za Kosovo. Kako javlja agencija Rojters, pozivajući se na političke izvore u Ujedinjenim nacijama, predlog preporučuje nezavisnost pod međunarodnim nadzorom. I drugi izvor je potvrdio ovu informaciju i naveo da dokument predviđa ubrzane preporuke za nezavisnost Kosova.

Podsetimo, specijalni predstavnik UN Marti Ahtisari je izbegao korišćenje termina “nezavisnost” na 58. strani svog dokumenta, koji je objavio prošlog meseca, ali su lideri Srbije i Kosova tada tvrdili da je jasno šta je rezultat predloga.

Najverovatnije 26. marta, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija počeće ozbiljna rasprava o statusu Kosova na osnovu ovog predloga.

Kako su Tanjugu rekle diplomate u sedištu UN, Roan će danas predati dokument, koji među predstavnicima SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske ima status konačnog predloga za Kosovo, ali je za sada nejasno da li dokument sadrži preciznu odrednicu budućeg statusa.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić govoriće u ponedeljak na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku o stanju na Kosovu i Metohiji.

Ona će u subotu otputovati u Njujork, kako bi 19. marta učestvovala na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će šef UNMIK-a Joahim Riker predstaviti detaljan tromesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu, rečeno je Beti u Koordinacionom centru.

"Diskusija u SB će potrajati"

Diskusija u Savetu bezbednosti UN o budućnosti Kosova verovatno će potrajati i ako ne bude završena do kraja godine, "unilateralno priznanje Kosova je realna mogućnost", ocenio je Robert Mekman iz vašingtonskog Saveta za međunarodne odnose.

"Mislim da će doći do intenzivnih pregovora SAD i Rusije, ali da će biti prilično angažovane i druge stalne članice Saveta bezbednosti i Nemačka, koja trenutno predsedava EU", rekao je Mekman za BBC i dodao da će "te zemlje nastojati da nađu zajednički jezik", ali i da će se brzo videti podele.

"To se uvek dešava kada SB UN preuzme neko pitanje. Rusi će vrlo brzo početi da govore o tome šta je za njih prihvatljivo. Već govore da neće podržati rezoluciju koja nije prihvatljiva za Beograd", kaže on.

"Ni Kinezi nisu skloni da dovode u pitanje suverenitet postojećih država, tako da će i oni možda imati nešto da kažu iako su do sada oko Kosova bili prilično tihi", dodao je Mekman.

Mekman smatra i da Amerikanci i Rusi neće lako prevazići uzajamno različite stavove o Kosovu, kao i da Rusiji neće biti lako da popusti posle silnih izjava zvaničnika u Moskvi da ne mogu da prihvate nametnuto rešenje.

"Pretpostavljam da će Rusija pokušati da odloži odluku, da će možda predložiti nastavak međunarodne uprave nad Kosovom kako bi se dobilo na vremenu", rekao je on i dodao da će možda Rusi tražiti da se u slučaju nezavisnosti Kosova "prizna i nezavisnost Abhazije koja pokušava da se odvoji od Gruzije, a u stvari je ruski satelit", kaže on.

Stručnjak Saveta za međunarodne odnose smatra i da je unilateralno priznavanje Kosova realna mogućnost ukoliko rasprava u Savetu bezbednosti ne bude završena do kraja godine.

"Ahtisarijev plan svakako priprema teren za priznanje van procesa u Savetu bezbednosti. SAD za sada nisu nagovestile da su spremne da načine određene korake bez odobrenja Saveta bezbednosti", kaže on.

"Ali, s druge strane, mislim da nije nezamislivo da Amerikanci u nekom trenutku daju makar obećanje da će priznati nezavisnost, kako bi pokazali da proces utvrđivanja statusa nije zaustavljen", rekao je Mekman.

Riker: Zrelo je

Šef UNMIK-a Joakim Riker kaže da je Kosovo zrelo za novu fazu u istorijskom razvoju i da, iako izmenjen predlog Martija Ahtisarija ne pruža obema stranama ono što žele, one treba da ga prihvate jer je nastao kao rezultat pregovaranja koje je trajalo više od godinu dana.

Riker je, gostujući u emisiji Razgovori na Radiju KiM, rekao da iako situacija u Pokrajini nije savršena, apsolutno svi znaju da status kvo nije održiv.

"Tokom godinu dana pregovora obe strane su imale jednake mogućnosti da stignu do kompromisa. Mislim da je veoma važno podsetiti na ono što je navela i Kontakt grupa, a to je da taj proces, jednom započet, mora imati kraj, a da nijedna strana ne može blokirati taj proces", kaže Riker.

"Protiv sile"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su Rusija i Italija apsolutno protiv upotrebe sile u rešavanju sukoba u svetu, uključujući Kosovo, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.
"Razgovori su potvrdili slaganje italijanskog i ruskog rukovodstva da vojno rešenje sukoba nije moguće. U odnosu na političke i diplomatske napore, razumna alternativa ne postoji", rekao je Putin posle susreta sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem.

On je istakao da to u "potpunosti važi za nuklerani program Irana, Avganistan, Irak, Kosovo i druge konflikte".

Vizner i Lukov različito o Kosovu

Frenk Vizner i ruski ambasador u Belgiji Vadim Lukov su izneli različite stavove o strategiji koju treba slediti u rešavanju pitanja statusa.

U javnoj raspravi u gornjem domu belgijskog parlamenta, izaslanik SAD za Kosovo Vizner je rekao da je izaslanik UN Marti Ahtisari istražio "sve puteve" za pronalaženje rešenja za status Kosovo i da to pitanje treba što pre dostaviti Savetu bezbednosti UN na rešavanje.

"Nažalost, dogadjaji iz 1990-tih bili su tako šokantni da je nemoguće zamisliti da se kosovski Albanci vrate pod vlast Srba", rekao je Vizner.

On je rekao da smatra da je nemoguće pronaći "zajedničku osnovu, jer ona jednostavno ne postoji".

Ruski ambasador u Briselu je u raspravi rekao da se prema Završnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine granice država ne mogu menjati osim uz eksplicitnu saglasnost strana.

"Mi ne želimo da budemo veći Srbi od samih Srba, ali smatramo da nisu svi putevi istraženi i da je potrebno pružiti više šansi diplomatiji", rekao je Lukov.

Vizner je ocenio da će se, i pored uzdržanosti Rusije, stavovi Moskve i Vašingtona na kraju uskladiti i da se Rusija neće protiviti usvajanju nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN, kojom će se definisati status Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: