Nulti princip: Ko s kim u koaliciji

Nulti princip kojim je DS doprinela pregovorima o vladi uneo je novi niz pitanja o koalicijama koja se pokreću u pregovorima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.03.2007.

14:47

Default images

Dok iz DSS-a nema odgovora na pitanje da li su spremni da na zahtev stranke Borisa Tadića raskinu koalicije sa radikalima i SPS-om na lokalnom nivou, iz G17 poručuju da za njih tu nikakvih dilema nema. Prema tumačenju CESID-a, međutim, nulti princip - raskidanje lokalnih koalicija s SRS-om i SPS-om - mogao bi da dovede i do prevremenih lokalnih izbora.

Pošto je lider G17 plus objasnio predsedniku demokrata Borisu Tadiću šesti princip, jer ga, kako smatra Mlađan Dinkić, Tadić nije razumeo, Demokratska stranka je postavila pitanje koalicija koje su partije na vlasti sklapale na lokalnom nivou.

Iz DSS-a na taj zahtev za sada nema reakcija, a kako za B92 kaže Suzana Grubješić, za G17 plus na tu temu "nema dilema". "Mi nemamo nijedan koalicioni sporazum ni sa SPS-om ili sa radikalima", kaže ona.

"To je očigledno deo paketa i priče o formiranju vlade, ali pošto je inicijator svega Demokratska stranka, mi od njih očekujemo da recimo u te stranke sa kojima je neprihvatljiva koalicija uključe i Pokret snaga Srbije", kaže ona.

"Pre svega mislimo na njihovu zajedničku vlast u Vojvodini, pa ako će svojim primerom da nam pokažu kako to izgleda, neka krenu od Vojvodine", kaže Grubješićeva.

Upitan da li je Demokratska stranka spremna da raskine koaliciju sa Pokretom snaga Srbije u Vojvodini, zamenik predsednika demokrata Dušan Petrović, međutim, nije imao odgovor.

"O svemu hoćemo da debatujemo. Evo da vidimo kako to PSS urušava put Srbije ka Evropi i ako utvrdimo naćićemo rešenje vrlo lako. To je pitanje vrednosti a ne pitanje trgovine", rekao je on.

Osim principa na kojima počiva aktuelno pregovaranje o vladi, pojavljuju se i dodatna konkretna uslovljavanja. Jedno od njih moglo se čuti iz G17 plus, kada je reč o mestu prvog čoveka centralne banke.

Dok Mlađan Dinkić priču o guverneru izostavlja iz pregovora o vladi, iz DS-a otvoreno poručuju da "jako velike dileme oko dosadašnje monetarne politike“ otvaraju za tu partiju i pitanje eventualne promene na mestu guvernera NBS.

Pad vlasti u 52 opštine?

Direktor CESID-a, Marko Blagojević, objašnjava da je najjednostavnije u onim opštinama gde tri partije - DS, DSS i G17 - mogu da formiraju većinu, ali da problem nastaje tamo gde ne mogu.

"Te stranke, ukoliko nemaju većinu, po prirodi stvari ne mogu da formiraju lokalne organe vlasti, ne mogu da formiraju stabilnu većinu, i tu bi mogao da nastane nekakav vakuum", kaže on.

"Tu se stvaraju preduslovi za uvođenje privremenih mera, odnosno prinudne uprave i tu se lokalni, prevremeni izbori nameću kao neminovnost", navodi on.

"Međutim, nas svakako do kraja ove godine čekaju opšti lokalni izbori u svim opštinama u Srbiji, čeka nas čak i promena izbornog zakona za izbor lokalnih organa vlasti i onda se postavlja pitanje čemu to sve sada, kada će u roku od samo par meseci sve to biti postavljeno na sasvim drugačijim osnovama", kaže on.

Prema podacima CESID-a, koje prenose "Večernje novosti", ako bi bio prihvaćen nulti princip, pala bi vlast u 52 opštine i tri grada - Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

DSS ili NS, prema podacima CESID-a, učestvuju zajedno u vlasti sa SRS-om ili SPS-om u 44 opštine. NS je sa G17 plus i SRS-om na vlasti u Ljigu, a G17 plus i SPS učestvuju u vlasti u Kuršumliji, prenose "Novosti".

Prema podacima CESID-a, i odbornici Demokratske stranke su u koaliciji sa SRS-om ili SPS-om u Alibunaru, Aranđelovcu, Ivanjici, Vrnjačkoj Banji, Gadžinom Hanu i Žabarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: