Proširena istraga protiv profesora

U slučaju primanja mita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu proširena je istraga protiv nekolicine ranije uhapšenih profesora.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 13.03.2007.

09:13

Default images

Istražni sudija Okružnog suda u Smederevu Predrag Lukić je rekao da je tužilac podneo zahtev da se protiv profesora Emilije Stanković, Jasmine Nektarijević, Dragane Petrović, Nenada Đurđevića i Predraga Stojanovića proširi istraga za nova krivična dela. Istražni sudija je naveo da će oni biti ponovo saslušani po zahtevu za proširenje istrage, ali nije mogao da precizira kada.

Podnet je zahtev za proširenje istrage i protiv referenta za studentska pitanja Pravnog fakulteta u Kragujevcu Olivere Kojić, koja je istražnom sudiji privedena u subotu kada je i saslušana. Po novom zahtevu biće ponovo saslušana.

Ona je osumnjičena da je izvršila produženo krivično delo primanja mita pomaganjem. Po saslušanju, sudija joj je odredio jednomesečni pritvor.

Predloženo tonsko snimanje ispita

Najavljeno je skoro donošenje pravilnika o polaganju ispita kojim bi trebalo da bude značajno smanjena mogućnost korupcije na univerzitetima.

Takođe, biće usvojen i Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata i profesora, kao i etički kodeks, najavili su ministar prosvete Slobodan Vuksanović i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

Kako bi preduhitrili policiju, profersori i studenti će pokušati da sami suzbiju korupciju na fakultetima tako što će ispite učiniti obavezno javnim, kaže resorni ministar Slobodan Vuksanović.

"To znači da se ispit polaže u učionicama i amfitetarima gde su prisutni svi studenti i svi kandidati. Pred komisijom koju čine najmanje dva člana, sa tonskim beleženjem jednim običnim diktafonom koji je lako nabaviti, za svaki slučaj, kako bi postojao kasnije zapisnik sa toka ispita".

Vuksanović tvrdi i da je najbolji način za proveru diploma probni rad na osnovu koga će poslodavci brzo ustanoviti da li su kandidati stručni ili su kupili diplomu.

Nemanja Raković iz Studentske unije Srbije kaže da je pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata i profesora potreban i zato što korupcija nije samo davanje novca za polaganje ispita, već svaka neetička radnja koja narušava pravila igre. 

"Uvek  se govorilo o disciplinskoj odgovornosti studenata, a nikada o disciplinskoj odgovornosti profesora. Nekako je normalno bilo da se kazni student koji u pijanom stanju dolazi na čas, ali nije bilo normalno da se profesor koji dolazi u alkoholisanom stanju kazni takođe", kaže on.

Predlozi ovih pravilnika biće poslati Senatu i Savetu BU, a oni će posle usvajanja taj dokument poslati na usvajanje svim državnim i privatnim univerzitetima u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: