VOJVODJANSKI POLITICARI O HAPSENJU MILOSEVICA

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2001.

11:34

Default images
Predsednik Koalicije Vojvodina i republicki ministar poljoprivrede Dragan Veselinov zadovoljan je sto je hapsenje bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica proteklo bez zrtava. "On ce izaci na sud naroda, ali se Srbija nece izleciti ako mu bude sudila jedino zbog lopovluka, ma koliko on veliki bio. Sudjenje Milosevicu mora da se pretvori u sudjenje bolesnoj ideji velike Srbije, srpskom nacionalizmu i sovinizmu", kaze se u pisanoj izjavi Veselinova, prenosi SRNA.

Veselinov istice da je zbog te ideje "stotine hiljada ljudi umrlo, a milioni raseljeni i zato mora da odgovara za bratoubilacki rat i mucenje naroda, za ratne zlocine, mucenje naroda i zlocine protiv covecnosti". "Odgovoran je za protivustavno unistavanje autonomije Vojvodine, a sa njim mora da se pokopa etos Srbije kao balkanskog zandara i otvori put ka Evropi. Ni jedna robija nije dovoljna za njega" - smatra Veselinov.

"Zbog Milosevicevog rezima oko 50 000-60 000 Madjara bilo je primorano da odbegne pred ratom, mobilizacijom, zahvaljujuci njemu 40-50 Madjara izgubilo je zivote u bratoubilackom ratu, njemu mozemo zahvaliti strahovanja tokom bombardovanja, gubitak dela nasih skola, bedu – konstatovao je predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa, dodajuci da posle svega "mogu da kazem da smo konacno odahnuli jer Slobodan Milosevic najzad mora da se suoci sa zakonom, kada vec to nije mogao sa svojom savescu". On je zakljucio da "konacno mogu da odahnu vojvodjanski Madjari, posle svega sto su doziveli", navodi se u vanrednom broju "Madjar so"-a, javlja B92.

Predsednik Skupstine Vojvodine i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak izjavio je "Madjar so"-u da je uveren da posle hapsenja Slobodana Milosevica SPS, a ni druge 'patriote' nece vise biti toliko samouverene, kao dosad. O eventualnom izrucenju Milosevica Hagu rekao je: "Videcemo da li ce pravosudni organi uspeti da povrate poverenje, kao i to sta ce se po donosenju odgovarajuceg zakona dogoditi sa pitanjem izrucenja, mada bi po mom misljenju Milosevica vec sada mogli predati Haskom tribunalu. Licno mislim da ce do toga doci za nekoliko meseci, kada se strasti potpuno smire". Povodom svojih izjava tokom akcije hapsenja Milosevica, Canak je rekao: "Pod pritiskom realnosti Kostunica je bio primoran da bude kooperativan. Ne razumem zasto to nije bio od pocetka. Na kraju se ispostavilo da smo u jednom trenutku umesto jednog uhapsenog predsednika mogli da imamo dva uhapsena predsednika", navodi se u vanrednom broju lista "Madjar so".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: