"Koštunica da svedoči"

Advokat Srđa Popović ponovo traži da na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića svedoči Vojislav Koštunica i nekoliko njegovih saradnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2007.

09:16

Default images

"Ja ne tvrdim da su oni saučesnici, nego politički saveznici, i da to potiče, u najmanju ruku, od oružane pobune 'crvenih beretki', kad su, zna se, Koštunica i njegova cela stranka podržali tu pobunu i njen ishod", rekao je advokat porodice Đinđić.

"Zato mislim da je neophodno da se oni pojave na sudu i da objasne sve te odnose, kaže Popović i dodaje da je atentat na premijera "po definiciji političko delo, s političkim motivima i posledicama", rekao je on za Građanski list.

"Pobuna 'crvenih beretki' s kraja 2001. je u vezi sa atentatom i ne može da se tvrdi da je u trenutku kada je podržavao pobunu 'beretki' Koštunica ujedno znao da će to voditi atentatu. Ja to ne tvrdim. Ali, šta smeta da on dođe to da nam kaže? Tako, upravo tim rečima: 'Otkud sam ja znao da će oni posle toga pristupiti atentatu'", naveo je Popović.

On je dodao da ima pitanja i za ministre Dragana Jočića i Zorana Stojkovića i za šefa Bezbednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića o sastanku s prvooptuženim za ubistvo Đinđića Miloradom Ulemekom kada je bio lišen slobode.

"Oni su se nezakonito sastali s njim, bez znanja predsednika sudskog veća, pa su to krili, pa nisu umeli da objasne zašto su se sastali. To se mora razjasniti. To je opet neobičan događaj, a opet vezan za DSS", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, DSS je prema Đinđiću vrlo često ispoljavao "izlive mržnje" proglašavajući ga čak i za "narkodilera". "Mnogo stvari se mora raščistiti. Ima mnogo stvari koje nisu do kraja rasvetljene u toj političkoj sferi i neke od njih prilično nezgodno izgledaju", ocenio je Popović.

Očekuje se presuda

Suđenje optuženima za ubistvo Zorana Đinđića nije završeno ni četiri godine od ubistva premijera u dvorištu Vlade Srbije, 12. marta 2003. godine.

Optužnica za ubistvo premijera podignuta je 21. avgusta 2003. godine, a suđenje je počelo krajem decembra te godine.

Na početku su bile optužene 44 osobe, a pripadnici zemunskog klana, pored ubistva premijera, okrivljeni su i za još 15 ubistava i tri otmice. No, u februaru 2004. godine Specijalno tužilaštvo odlučilo je da razdvoji te dve optužnice, pa je praktično tek tada počelo suđenje.

Sam početak suđenja obeležila je opstrukcija advokata odbrane, koji su više desetina puta tražili izuzeće članova sudskog veća, a u jednom trenutku su čak i napustili sudnicu, što do sada nije zabeleženo u istoriji srpskog pravosuđa.

Suđenje je sada u završnoj fazi i dokazni postupak je skoro gotov, pa se izvođenje završnih reči i presuda mogu očekivati tokom aprila ili maja. Opširnije u Temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: