Krivicno delo oruzane pobune?

Izvor: B92

Subota, 31.03.2001.

23:23

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic saopstio je da su u toku pregovori sa ljudima iz obezbedjenja Slobodana Milosevica o uslovima njihove predaje oruzja, ali nije precizirao ko ucestvuje u tim kontaktima. "Ocekujemo da u toku dana sve to bude reseno", rekao je Djindjic na konferenciji za novinare posle vanredne sednice Vlade. Kako prenosi Radio B92, on je dodao da je rok za predaju oruzja ljudi iz Milosevicevog okruzenja "odmah", ali je odbio da kaze sta ce se desiti ukoliko oni to i dalje budu odbijali. “Nece biti preduzimane dramaticne akcije, cekacemo trenutak kada bude procenjeno da je rizik minimalan. Ali od te akcije se ne moze odustati. Slobodan Milosevic mora da mora da da izjavu istraznom sudiji“, rekao je republicki premijer.

Djindjic je izrazio nezadovoljstvo Vlade Srbije ponasanjem pojedinaca iz Generalstaba Vojske Jugoslavije i Gardijske brigade koji su "sistematski sprecavali republicke organe u vrsenju njihove duznosti". “Ispostavilo se da su vojnici koji su bili zaduzeni da obezbedjuju te objekte, predali kljuceve naoruzanim civilima iz Miloseviceve pratnje, koji su zakljaucali sve pristupe. 12 sati je MUP Srbije pokusavao da samo jedno ovlasceno lice udje u tu zgradu, razgovara sa ljudima koji su u njoj, da se sa njima dogovori o daljem postupku, i nisu zeleli da ga puste unutra, taj deo garde koji je to stitio, a nakon toga su predali kljuceve naoruzanim civilma iz samog tog objekta. Po nasem misljenju, to je incident koji remeti odnose izmedju saveznih i republickih organa, i nadamo se da ce to biti vrlo vbrzo dovedeno ponovo u red, jer znamo da se tu radi o samovoljnom ponasanju pojedinaca”, rekao je Djindjic.

Na pitanje da li ce u tom pogledu biti pokrenuto pitanje odgovornosti nacelnika Generalstaba Nebojse Pavkovica, Djindjic je rekao da je Pavkovic u "nadleznosti saveznog predsednika" Vojislava Kostunice i Saveznog Ministarstva odbrane, i najavio da ce MUP Srbije podneti izvestaj o ponasanju pripadnika VJ tokom jucerasnjeg dana i noci nadleznim saveznim organima. Govoreci o tome da li je u vezi sa preduzetom akcijom imao razgovore sa predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom, premijer je rekao da je sa Kostunicom razgovarao. “Radi se o rutinskom sprovodjenju zakona, ma koliko to neverovatno zvucalo, mi smo i na DOS-u i na vladi doneli odluku da uprkos svim unutrasnjim i spoljnim pritiscima, zbog kredibiliteta nase vlade i drzave, taj postupak mora da bude strogo legalan, i on je i bio storogo legalan. Kostunica je obavesten o tome da je taj postupak bio strogo po zakonu, da sve sluzbe vrse svoju zakonsku duznost, da nije bilo prekoracivanja zakona od drzavnih organa, da je bilo grubog krsenja zakona od strane onih nad kojima je zakon trebalo da bude sproveden, i Kostunica je zadovoljan tim objasnjenjem jer je to nasa zajednicka pozicija u DOS-u bila na sastanku koji smo imali pre desetak dana”, rekao je on.

Djindjic je dodao i da su Ministarstvo pravde i MUP radili iskljucivo u skladu sa nasim zakonima i bez ikakvih politickih naloga. “Vlada nije bila ni u kakvim kontaktima ni sa jednom stranom vladom ili organizacijom od kako je ovaj incident poceo“ , istakao je Djindjic, napominjuci da pokusaj privodjenja Milosevica ne treba dovoditi u vezu sa rokom koji dao Vasingon o saradnji sa Haskim tribunalom. On je dodao da je sam Milosevic juce zaostrio stvar tako sto nije prihvatio sudski poziv i pregled prostorija u kojima boravi.

Premijer je saopstio i da su tokom istrage Rade Markovic i Mihalj Kertes tesko opteretili Milosevica, cime su se stekli uslovi za pocetak sudskog postupka.

Ministar pravde Srbije Vladan Batic objasnio je pravni osnov za za pokretanje postupka protiv Slobodana Milosevica. “Ministartsvo unutrasnjih poslova podnelo je krivicnu prijavu protiv Slobodana Milosevica zbog krivicnog dela zloupotrebe sluzbenog polozaja iz clana 174 Krivicnog zakona Jugoslavije, i krivicnog dela udruzivanja radi vrsenja krivicnih dela odredjenih saveznim zakonom. Niko nije rekao da ce se to zavrsiti hapsenjem, odredjivanjem pritvora jer je to normalan postupak. Dakle, onemoguceno je normalno vodjenje postupka, a onim dogadjajima koji su se odigrali tokom noci, sadrzani su elementi vise novih krivicnih dela: krivicno delo sprecavanja i ometanja sluzbenog lica u vrsenju poslova bezbednosti i odrzavanja javnog reda i mira, zatim, tu su elementi krivicnog dela iz clana 33. Zakona o oruzju i municiji, a verovatno postoje i elementi krivicnog dela oruzane pobune" rekao je Batic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: