REAKCIJE IZ CRNE GORE NA POKUSAJ HAPSENJA MILOSEVICA

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2001.

01:12

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic ocenio je da su desavanja u Beogradu, gde srpska policija pokusava da uhapsi Slobodana Milosevica, "dokaz politickog kraha i moralnog sunovrata coveka koji je zasluzio hapsenje", prenosi FoNet. Govoreci na promotivnom predizbornom skupu DPS CG u Podgorici u subotu, Djukanovic je posebno naglasio da je to, zapravo, "poseban udarac retrogradnim snagama u Crnoj Gori". On je dodao da su "predstavnici iz Crne Gore u saveznoj vlasti, zapravo, citav dogadjaj posmatrali samo preko TV ekrana, u beogradskim kafanama". Predsednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic izjavio je u subotu da zbivanja u Beogradu govore o tuznom kraju jedne diktature. Kako javlja dopisnik Radija B92, Marovic je rekao da je najvaznije da to prodje bez zrtava, izrazivsi uverenje da ce to biti okoncano na nacin na koji to predvidjaju zakoni Srbije i medjunarodno pravo. ”Niko ne moze pobeci od odgovornosti pred zakonom", kazao je predsednik crnogorskog parlamenta dodajuci da se oseca tuzno. “Ne volim da prisustvujem ni tim zavrsnim scenama diktature", rekao je Marovic.

Predsjednik Izvrsnog odbora DPS-a Crne Gore Miodrag Vukovic izjavio je da je stav njegove partije da "postupak utvrdjivanja odgovornosti Slobodana Milosevica za povredu zakona Srbije treba dovesti do kraja, kroz predvidjene zakonske procedure". Prema rijecima Vukovica, i u ovom slucaju se pokazalo da ponasanje drzavnih legitimnih organa Srbije i ponasanje VJ, najblaze receno, nije sinhronizovano.

Clan najuzeg rukovodstva SNP-a Dragan Koprivica izjavio je da njegova partija, ciji je potpredsjednik Zoran Zizic, savezni premijer, nema nikakvog udjela u zbivanjima u Beogradu. On je istakao da nastojanja da se Milosevic privede u Palatu pravde nemaju veze sa optuzbama iz Haga. "Inicijativu za dolazak Milosevica u Palatu pravde preduzeli su jedino i samo republicke vlasti u Srbiji. Prema recima Koprivice "moguce je i da Milosevic moze biti optuzen, a moguce je da bude oslobodjen". On je ocenio da ce to biti jedan dug proces, u kojem nema elemenata svrsenog cina.

Na kraju, Narodna socijalisticka stranka Momira Bulatovica najostrije je osudila postupak Vlade Srbije i , kako se navodi, Savezne vlade, koji ima za cilj lisavanje slobode Slobodana Milosevica. "Ogorceni smo cinjenicom da se ovo odvija po nalogu administracije i Kongresa zemlje koja je predvodila agresiju na Jugoslaviju. Taj montirani politicki proces i upotreba sile mogu izazvati nesagledive posledice" – zakljucuje se u saopstenju Narodne socijalisticke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: