Predlozi za deklaraciju o zločinima

Posle presude MSP-a, parlamentu Srbije biće predložene najmanje dve verzije dokumenata o zločinima u jugoslovenskim ratovima.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2007.

13:56

Default images

Radikali prelažu da Skupština osudi sve zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ, a koalicija stranaka okupljenih oko LDP-a traži da Srbija uputi izvinjenje i saučešće zbog žrtava genocida u Srebrenici.

Usvajanje Deklaracije o obavezama Srbije u ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde, nužno je da bi se pokazalo da je današnja Srbija drugačija od one koja je završila na optuženičkoj klupi tog suda, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

U Deklaraciji se navodi da bi Srbija morala da se izvini i uputi saučesce zbog genocida u Srebrenici, ali i svim građanima BIH koji su, kako se navodi "žrtve zločina počinjenih u naše ime". Deklaracijom bi se Srbija takođe obavezala da sankcioniše svaki pokušaj opravdavanja ili relativizacije genocida.

"Činjenica da se danas u Srbiji raspravlja o svim zločinima, činjenica da se oni relativizuju i činjenica da se postovećuju sa drugim zločinima zapravo govori o Srbiji kao zemlji u kojoj ta pitanja nisu raščišćena petim oktobrom, odnosno opisuje naše društvo kao zemlju u kojoj vlada isti onaj sistem vrednosti koji je Srbiju doveo do optuženičke klupe", rekao je Jovanović.

Koalicija oko LDP-a organizovala je u Beogradu javno potpisivanje Deklaracije, sa objasnjenjem da bi sa 15.000 potpisa građana Deklaracija mogla biti stavljena na dnevni red skupštine Srbije.
Osuditi sve zloèine: Aleksandar Vuèiæ (FoNet)
U međuvremenu, skupštinskim organima već je stigao predlog Rezolucije SRS-a, kojom bi bili osuđeni svi zločini počinjeni u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Prema rečima generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića, najteži zločin počinjen je u Krajini iz koje je proterano oko 500.000 Srba. Radikali ne spore da je u Srebrenici izvršen zločin, ali se ne slažu sa presudom Međunarodnog suda pravde kojom je taj zločin okarakterisan kao genocid.

U izjavi za B92 Vučić negira da je uopštena osuda zločina zapravo beg od suočavanja sa zločinom u Srebrenici.

"Bežanje od odgovrnosti je pominjanje samo Srebrenice, a zaboravljanje na sve ostale žrtve. Mi želimo da se govori o svim žrtvama, o 500.000 hiljada proteranih ljudi iz Krajine, mnogo pobijenih, masakriranih i ubijenih Srba u Sarajevu i Bratuncu. Naravno da se govori i o Srebrenici, ali ne može se jedan zločin izuzeti od drugih. Nema razlike u zločinu, jel svaki zločinac mora da bude osuđen, a svaka žrtva mora da dobije satisfakciju u kažnjavanju zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", rekao je Vučić.

Dok Deklaracija LDP-a insistira da Srbija bez odlaganja izvrši svoje međunarodne obaveze, da kazni sve odgovorne za ratne zločine, što uključuje i izručenje Ratka Mladića haškom tribunalu, Radikali se zalažu za suđenja u Srbiji, a Aleksandar Vučić kaže da da "nije video nijednu činjenicu koja Mladića direktno povezuje sa ubistvima u Srebrenici.

U stranci predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je prvi predložio da Srbija Deklaracijom reaguje na presudu Međunarodnog suda pravde, kažu da bi predlog Deklaracije trebalo da sastavi nova vlada, kada bude formirana.

Na glavnom odboru DS u Nišu predsednik Tadić je rekao da posle haške presude niko U Srbiji više ne može da kaže da je Mladić na slobodi jer čuva interese srpskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: