DEL PONTE: HAPSENJE - MOZDA NE SUTRA, ALI USKORO

Izvor: B92

Petak, 30.03.2001.

16:51

Default images
Svoju turneji po balkanskim zemljama glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte u cetvrtak je zavrsila u Skoplju, javlja Sense. U razgovoru sa specijalnim izvestacem francuskog dnevnika "Figaro" istakla je da poseta makedonskoj prestonici nije cista kurtoazija. "Trebalo je tako da bude, ali aktuelna situacija mi nalaze da sagledam ima li indicija da su u Makedoniji pocinjeni ratni zlocini. Od makedonske Vlade sam zatrazila izvestaj. Moji istrazitelji ce prouciti dosijee, i ako bude razloga za to, otvoricemo istragu".

Glavna tuziteljica Haskog tribunala je osporila svaku vezu izmedju cinjenice da su nedavno otvorene dve istrage o zlocinima, za koje se sumnja da su ih pocinili kosovski Albanci, i zbivanja u Makedoniji u kojima je glavni akter gerila makedonskih Albanaca. "Te istrage se ticu zlocina koji su pocinjeni posle ulaska KFOR na Kosovo. Medjutim, podsecam vas da sam vec pre godinu dana otvorila istragu o zlocinima za koje se sumnja da su ih pocinili kosovski Albanci pre ulaska medjunarodnih snaga u pokrajinu," rekla je Del Ponte.

Najvise paznje i vremena u razgovoru u Skopju bilo je ipak posveceno Beogradu. "Sto se tice saradnje sa Hagom, vlasti u Beogradu nista nisu definitivno odbile. Zato sam optimista. Ne verujem da ce Milosevic biti uhapsen do subote, ali sam ubedjena da ce to biti uskoro. Najvaznije je da bude uhapsen. Jer posle toga mogu legitimno zahtevati njegovo izrucenje kako bi mu se sudilo za najteze zlocine."

Komentarisuci zahtev da se Milosevicu sudi u Beogradu, Karla del Ponte je rekla: "Tu sam uvek bila jasna. Milosevic mora doci u Hag. Ne moze se Haski proces odrzati u Beogradu. Moze eventualno i u Hagu i u Beogradu. Ali kad bude uhapsen, on mora u Hag, gde smo spremni da mu sudimo. Poslije ga mozemo i vratiti, " rekla je Del Ponte.

Ona je potvrdila da je americko uslovljavanje ekonomske pomoci "omeksalo" pozicije Beograda u odnosu na Hag, ali da nije jedini razlog poboljsavanja saradnje. "I Evropska unija je dala do znanja da ce ekonomska pomoc zavisiti od te saradnje". Po njenom misljenju, te okolnosti ce smanjiti i razlike izmedju federalnih i srpskih vlasti. "Nedavno sam primila zajedno jugoslovenskog i srpskog ministra pravde. Ako su dosli zajedno, to besumnje znaci da su nasli resenja za te probleme i za odnos, prema medjunarodnoj pravdi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: