Uzroci i posledice presude

Presuda Međunarodnog suda pravde pokrenula pitanja o obavezama Srbije i posledicama presude. Predsedništvo: deklaracija moralni čin.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 28.02.2007.

08:30

Default images

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je u Kažiprstu Radija B92 da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu obavezuje Srbiju da ispuni obaveze prema Tribunalu, a Evropsku uniju da Srbiju tek potom primi u članstvo.

Prema njegovim rečima, Srbija bi uskoro mogla da se ponovo suoči s reakcijom Saveta bezbednosti ako Hagu ne izruči sve optužene. Prema tumačenju bivšeg ad hok sudije Međunarodnog suda pravde Vojina Dimitrijevića, presuda ne obavezuje Srbiju da donese deklaraciju o događajima u Srebrenici 1995, ali je njeno donošenje moralna obeveza.

"Niko nas neće osiromašiti time. Sada treba da se vidi imamo li griže savesti, imamo li stida, imamo li osećanje reda prema mrtvima, čiji broj opet stalno umanjujemo, i to sa visokih političarskih mesta. I možemo li mi u jednoj dobro sročenoj deklaraciji izraziti taj stav", kaže on.   

Dimitrijević ukazuje na to da je temelj presude bilo ono što je do sada utvrdio Haški tribunal i da bi presuda po Srbiju možda bila drugačija da je Slobodan Milošević osuđen za genocid. Ipak, kaže Dimitrijević, tadašnja država morala je da utiče da se spreči zločin u Srebrenici.

"To je vrsta obeveze u međunarodnom pravu koja nije obaveza rezultata, nego obaveza pokušaja. Znači, nije se očekivalo od Jugoslavije da spreči da ga ne bude, ali se očekivalo da učini sve da ga ne bude, s obzirom na sve što je prethodilo osvajanju Srberenice, na nagomilane strasti i izjave", kaže on.

Pre dve godine, osam nevladinih organizacija sačinilo je Predlog rezolucije o osudi zločina u Srebrenici, koji su u skupštinsku proceduru prosledili poslanici Žarko Korać i Nataša Mićić. Ipak, za usvajanje te deklaracije nije bilo političke volje, pre svega stranaka bivšeg režima.

Predsedništvo: Deklaracija moralni čin

Usvajanje deklaracije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici inicijativa je predsednika Srbije Borisa Tadića, iako se u presudi Medjunarodnog suda pravde u Hagu ne traži eksplicitno usvojanje takvog dokumenta, rečeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika Republike.

Povodom nedoumica oko sadržaja presude i inicijative predsednika, u kabinetu je rečeno da Tadić smatra da bi usvajanje deklaracije bio moralni čin Srbije.

Isti izvor je naveo da ta obaveza postoji zbog potrebe da se država i društvo distanciraju od "jednog užasnog zločina" koji je pred Medjunarodnim sudom pravde okarakterisan kao genocid.

Presuda Međunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina, rekao Jovan Simić, savetnik Borisa Tadića.

Savetnik predsednika Srbije je, gostujući u Poligrafu, rekao da Skupština mora da donese jasnu rezoluciju u kojoj osuđuje genocid u Srebrenici. Ako Srbija to ne bude uradila, prema Simićevim rečima, ona neće moći da se poziva na međunarodno pravo u drugim slučajevima, a mogle bi da uslede i teže posledice.

"Dolazimo na polje da li mi poštujemo međunarodno pravo, da li poštujemo najvažniju pravnu instituciju ili ne poštujemo, da li smo deo planetarnog sistema ili ćemo da krenemo drugim putem. To je pitanje političke zrelosti i odluke i nadam se da će se takva deklaracija doneti. Ako se ne donese, izvesno je da će Savet bezbednosti doneti ili rezoluciju ili mere koje će biti predvorje daljeg evoluiranja tog problema koji može da se završi nekim sankcijama", rekao je Simić.

Uprkos nastojanjima predsednika države da Skupština Srbije usvoji deklaraciju o Srebrenici, u presudi Međunarodnog suda pravde takav dokument se ne pominje.

Sud je u presudi konstatovao da plaćanje kompenzacije ili naredba koja bi osigurala da se zločin neće ponoviti, ne bi bili primereni, ali navodi da Srbija mora "odmah da preduzme efektivne korake kako bi osigurala puno poštovanje obaveze da kažnjava izvršenje genocida, te da sve pojedince optužene za genocid prebaci u Haški tribunal i da u potpunosti sarađuje sa sudom".

LDP: "Deklaracija je optužnica za SRS i SPS"

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je danas početak kampanje za usvajanje deklaracije o obavezama državnih organa Srbije u ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde i rekao da je deklaracija optužnica za stranke nekadašnje vlasti.

Jovanović je rekao da nema kompromisa o suštini deklaracije, koja predstavlja optužnicu za Srpsku radikalnu stranku i Socijalističku partiju Srbije, koje su državu dovele na optuženičku klupu i zbog kojih je Srbija prva država na svetu osuđena za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida.

"Deklaracija ruši sve kulise i posle glasanja o njoj neće biti iluzija ko su stranke demokratskog bloka", rekao je Jovanović i dodao da u Srbiji nema demokratske vlade dok ne bude snage da se država suoči sa zločinima koji su počinjeni u ime njenih građana.

On je rekao da će LDP s koalicionim partnerima SDU-om i GSS-om, najverovatnije za vikend, početi prikupljanje potpisa građana kako bi se tekst deklaracije našao na dnevnom redu Skupštine nezavisno od toga da li će biti poslaničke većine za to.

Prema rečima Jovanovića, deklaracija je upućena predsedniku Srbije, šefovima poslaničkih grupa i svim strankama sa kojima Evropska unija razvija partnerski odnos i od njih se očekuje jasan odgovor.

Predlog deklaracije u celosti možete pročitati ovde.

Romska partija za usvajanje rezolucije

Romska partija saopštila je da osuđuje svaku vrstu zločina i da se zalaže za izglasavanje skupštinske rezolucije i deklaracije o žrtvama u Srebrenici.

"Romska nacionalna zajednica najbolje razume pitanje genocida i masovno proterivanje, jer samo sa Kosova raseljeno je ili izbeglo preko 100.000 pripadnika romskog naroda", navodi se u saopštenju Romske partije.

Dodaje se da je neophodno osuditi svaku vrstu zločina, bez obzira prema kome je on uperen, jer će u protivnom postojati građani prvog i drugog reda, "oni čiji su nam životi bitni i oni čiji su nam životi nebitni".

Francuska zove na poštovanje presude

Francuska je danas pozvala BiH i Srbiju da poštuju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu i da nastave saradnju s Haškim tribunalom.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Žan-Batist Matei je izjavio da je Francuska "primila k znanju izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je pozvao srpski parlament da zvanično osudi masakr u Srebrenici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: