BiH: Reakcije na presudu

Oko 8.000 ljudi okupilo se u Sarajevu na mitingu povodom presude suda pravde u Hagu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.02.2007.

10:33

Default images

Predstavnici Udrženja porodica žrtava genocida, koja je organizovala skup, pročitali su zahteve koji će biti upućeni državnim organima Bosne i Hercegovine i kojima se traže političke odluke usmerene na poništavanje političkih rezultata genocida.

Skup je protekao u ogorčenju presudom, a presuda se dovodi u vezu sa ulogom međunarodne zajednice tokom rata u BiH ali i s trenutnim političkim zbivanjima na Balkanu. Zastupnik tužbe BiH Sakib Softić izjavio je da je BiH bila prinuđena da ode i traži pravdu kod onih koji nisu pokazivali emocije.

"Ja sam samo delimično zadovoljan jer je sud prvi put od donošenja Konvencije o genocidu jednu državu oglasio krivom zbog kršenja Konvencije", kaže on.

Predstavnici Udruženja porodica žrtava genocida, koje okuplja mnoge nevladine organizacije, predali su zahteve državnim organima. U jednoj od osam tačaka zahteva se promena uređenja zemlje, koja bi, kako se navodi, izbrisala političke posledice genocida. Traži se u usvajanje zakona kojim bi bilo kažnjivo svako negiranje genocida.

Reakcije javnosti BiH na presudu

Svi štampani i elektronski mediji u BiH bave se komentarima i analizama presude po tužbi BiH protiv Srbije. Bivši pravni zastupnik BiH u tužbi i sudija Ustavnog suda Federacije BiH Kasim Trnka ocenio je za "Oslobođenje" da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu loša poruka međunarodnoj zajednici i budućim "Karadžićima, Mladićima, Ruandama, da će, i ako učine genocid, to biti teško dokazati".

"Mislim da je sud postavio vrlo visoke međunarodne standarde o tome šta se smatra učešćem jedne države u zločinu genocida", izjavio je Trnka, ocenjujući da je presuda previše komplikovana i da će morati da bude predmet ozbiljnih pravnih i političkih analiza sa stanovišta međunarodnog prava i odnosa međunarodne zajednice prema genocidu.

Trnka je istakao da je kroz presudu Suda u Hagu "nesumnjivo dokazano da je Vojska Republike Srpske izvršila genocid", te da je postojala namera i cilj uništenje potpune ili delimične jedne etničke grupe.

Predsedavajući Savetu ministara BiH Nikola Špirić izjavio je za "Dnevni avaz" da bi voleo "da nas i tužba i presuda izvuku iz prošlosti", te da svi u BiH budu posvećeni njenoj budućnosti.

"Voleo bih da nam ova presuda ne odmogne i sve treba činiti da se posvetimo budućnosti ove zemlje", rekao je Špirić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao je da su njegova osećanja pomešana i kreću se između satisfakcije i razočarenja.

Kao razlog za satisfakciju naveo je da je BiH sa "tako malo mogućnosti na raspolaganju prisilila Srbiju da dođe u Sud i dokazuje da nije počinila genocid", a razočaran što "sud ipak nije jasno i nedvosmisleno kazao da je Srbija počinila genocid u BiH".

Poručio je muslimanima da presudu treba da dožive kao nadu da će buduće generacije u BiH i na Balkanu živeti bolje i imati bolju budućnost.

Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je da je presudom potvrđen genocid i masovni zločini nad nesrpskim stanovništvom, posebno Bošnjacima, kao i da su taj zločin počinile vlasti Republike Srpske.

"Zadovoljan sam i zbog toga što je prvi put u istoriji ovog suda utvrđeno da je jedna zemlja odgovorna za kršenje Konvencije o genocidu. U istoriji će se zauvek na tom mestu nalaziti ime Srbije", rekao je Tihić.

Inače, građani Federacije BiH po svim anketama gotovo jednodušno zaključuju kako je međunarodna zajednica, koju zbog njene sramne uloge u srebreničkom genocidu još od rata smatraju suodgovornom za zločine, ovim zločinom praktično još jednom kaznila žrtve, javlja dopisnik B92 Amir Sužanj.

Raspoloženje javnosti u Republici Srpskoj je bitno drugačije. Građani presudu shvataju kao neku vrstu pobede, pa su međunarodnu zajednicu, koju već godinama gledaju sa podozrenjem, počeli gledati kao instituciju koja zna za pravdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: