"Nadgledana nezavisnost za Kosovo"

Izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari predložiće "nadgledanu nezavisnost" za Kosovo, piše Blic.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 27.02.2007.

07:30

Default images

Prema pisanju beogradskog dnevnika koji se poziva na neimenovanog diplomatu bliskog Kontakt grupi, Ahtisari će na sastanku 10. marta u Beču, na kojem se očekuje dolazak predsednika i premijera Srbije i Kosova, precizno saopštiti koji status predlaže.

Blic piše da je još neizvesno da li će se predlog rešenja u kojem je navedena "nadgledana nezavisnost" naći i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jer to zavisi od konsenzusa pet stalnih članica Saveta bezbednosti - SAD, Velike Britanije, Rusije, Kine i Francuske.

Sagovornik lista je rekao da će Ahtisari dokument sa preciziranim rešenjem za Kosovo najpre predati samo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, posle čega taj predlog mora da prođe i konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti.

U slučaju da stalne članice Saveta bezbednosti ne postignu konsenzus, Ahtisariju može da bude predloženo da promeni predlog i ostavi ga "statusno neutralnim", piše list.

Kao mogući ishodi, ako se ne izdejstvuje da na sednicu ide i status, navode se, između ostalog, mogućnost Ahtisarijeve ostavke, ali i prevremeni izbori na Kosovu zbog dobijanja na vremenu, piše Blic.

Ren upozorava Moskvu

Evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je Rusiju da bi njen eventualni veto na predlog Martija Ahtisarija o konačnom statusu Kosova mogao da izazove haos i nestabilnost na Balkanu.

Ren se u govoru u fondaciji Bertelsman u Berlinu upitao zašto Rusija, koja generalno osuđuje jednostrane poteze, preti da će pribeći upravo takvom potezu - vetu u Savetu bezbednosti, prenosi BBC.

"Srbija treba prva da prizna Kosovo"

Funkcioner Liberalno-demokratske partije Nenad Prokić je izjavio da bi Srbija prva trebalo da prizna nezavisnost Kosova "nakon sto godina pogrešne politike vlasti šrema tom delu države".

"Mi hoćemo da napravimo partnere i prijatelje od albanskog stanovništva na Kosovu za 21. vek", rekao je Prokić.

Prokić je rekao da se u Beču ne vode pregovori o Statusu Kosova, nego da je reč o planu UN koji u ime UN iznosi izaslanik Marti Ahtisari, a da strane koje učestvuju "mogu da daju svoje impute".

"Oni koji se ne slažu sa tim planom teže da to pretvore u pregovore. Oni, međutim, ne mogu da promene ništa bitno, to će biti doneseno i to što bude Ahtisari rekao to će se pretočiti u ustav Kosova", rekao je Prokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: