Tadić: Za deklaraciju o Srebrenici

Boris Tadić pozvao je Skupštinu Srbije da usvoji deklaraciju kojom će nedvosmisleno osuditi zločin počinjen u Srebrenici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2007.

15:52

Default images

U obraćanju građanima nakon odluke Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, predsednik Srbije je kazao da bi to značilo ispunjavanje jednog dela presude.

“Veoma je važno da Narodna skupština u najskorije vreme usvoji deklaraciju kojom će nedvosmisleno osuditi zločin počinjen na području Srebrenice, što bi takođe značilo ispunjenje jednog dela današnje presude. Sada kada smo dobili sudski epilog te tragične politike, sasvim je jasno da svako onaj ko se bude protivio dovršetku saradnje sa Haškim tribunalom i donošenju skupštinske deklaracije o Srebrenici, radi najdirektnije protiv interesa svoje države i budućnosti njenih građana”, kazao je Tadić.

"Ako Srbija ne dovrši tu saradnju i ne postupi po odluci Međunarodnog suda, smatram da će se kao država suočiti sa dramatičnim političkim i ekonomskim posledicama", rekao je Tadić.

"Danas je ponovo ime Srbije pominjano u kontekstu ratnih zločina i genocida u svim svetskim medijima. Politika koja nas je dovela do toga da se ponovo nađemo u žiži svetske javnosti u negativnom kontekstu bila je politika režima Slobodana Miloševića", istakao je Tadić.

Sredinom 2005. bez dogovora o osudi zločina

Parlamentarne stranke nisu 2005. godine postigle dogovor o deklaraciji kojom bi bio osuđen zločin u Srebrenici, pa je u julu te godine u Skupštini Srbije održan minut ćutanja za sve žrtve terorističkog napada u Londonu i žrtve u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

Parlamentarne stranke prošlog skupštinskog saziva nisu u junu 2005. godine postigle dogovor o deklaraciji o osudi ratnih zločina jer je Demokratska stranka insistirala da se zločin nad Bošnjacima u Srebrenici istakne u prvi plan, a taj stav podržali su Srpski pokret obnove i Socijaldemokratska partija.

Minutu ćutanja u parlamentu nisu prisustvovali poslanici Srpske radikalne stranke, jer, kako je rekao generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić, oni nikada ne prisustvuju utvrđivanju kvoruma i dodao da ta stranka osuđuje sve ratne zločine i terorističke napade.

EU poziva Srbiju da se distancira od zločina

Evropska unija je pozvala Beograd da presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iskoristi kao dalju priliku da se distancira od zločina počinjenih u vreme vladavine bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Nemačke, kao predsedavajuće EU, izražava se i uverenje da će ta presuda doprineti da se zatvori jedno od bolnih poglavlja istorije Balkana.
"Predsedništvo EU poziva Beograd da današnju presudu iskoristi kao priliku da se distancira od zločina koji su u ime bivše Savezne Republike Jugoslavije učinjeni u vreme Miloševićeve vladavine", navodi se u saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije u približavanju EU Jelko Kacin kaže da je presuda, pre svega, "najargumentovaniji poziv sadašnjoj, ali i budućoj vladi i svim političarima Srbije da učine sve da Ratka Mladića pronađu što pre i izruče ga Hagu".

"Hapšenje Mladića bi bilo najevropskiji i najubedljiviji korak i signal svim susedima Srbije i široj međunarodnoj zajednici, koji bi Srbiju smesta i odlučno usmerio iz prošlosti u budućnost i rasteretio je kolektivne moralne odgovornosti za genocid i druge ratne zločine, koje su u BiH počinili pripadnici srpske narodnosti", rekao je Kacin za B92.

Jelko Kacin je rekao da odluka suda sigurno ne može zadovoljiti rodbinu nastradalih u Srebrenici, ali je ipak važan korak u osudi onih, koji su odgovorni za taj genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: