Pregovori o vladi ove nedelje

Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije ove nedelje počinju pregovore o formiranju nove Vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2007.

12:12

Default images

Iako se obe strane slažu da u prvoj fazi pregovora treba razgovarati o načelima i principima na kojima će počivati nova vlada, postoji neslaganje o tome šta za pregovarače ta načela znače. U DSS-u kažu da prvo treba utvrditi kurs nove Vlade, a demokrate poručuju da je za njih jedino važi načelo da stranka koja je osvojila najviše glasova dobije mesto premijera.

Prihvatajući poziv na razgovore, Demokratska stranka Srbije najavljuje da će u razgovorima biti konstruktivna. Portparol DSS-a Andreja Mladenović precizira da ih pre pitanja mesta premijera više zanimaju načela i principi funkcionisanja nove Vlade.

"Sve ostalo što se tiče personalnih rešenja, ministarstva, to će usvojiti nakon toga, ako naravno dođe do dogovora, što je potpuno logično jer ne možete dogovoratati personalna rešenja i broj ministarstava ako se niste dogovorili kakvu ćete politiku voditi", kaže Mladenović.

Licitiranjem imenima se, kako kažu, ne bave ni demokrate. Ipak, Demokratskoj stranci pripada mesto premijera, smataju u toj stranci, jer su u demokratskom bloku osvojili najviše glasova na izborima.

U suprotnom, kako objašnjava potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, ne isključuje se ni mogućnost novih izbora: "Ne bih to nazvao opasnošću, ali to se do sada dešavalo i u drugim zemljama, mada mislim da ćemo moći da se dogovorimo, sve opcije ostaju otvorene. Da je Koštunica osvojio glas više na izborima, pričali bismo o njemu kao mandataru, i to bi bilo fer i korektno kao što je sada fer i korektno kada smo mi osvojili više glasova."

Još se ne zna koje će se sve stranke priključiti pregovorima o formiranju Vlade. U DSS-u kažu da će se u zavisnosti od toga kako pregovori sa demokratma teku razmatrati pozivi i drugih stranaka.

Na poziv čeka G17 plus, kaže Suzana Grubješić, potpredsednica stranke: "Drago nam  je što su se DSS i DS konačno dogovorile da započnu ozbiljne pregovore o formiranju Vlade. Očekujemo da će nas pozvati kada se dogovore o onome što je za njih najvažnije a to je pitanje mandatara".

Pregovore između DSS-a i DS-a  će se voditi na nivou potpredsednika – i dok u DSS-u nisu želeli da otkriju ime svog pregovarača poznato je da će demokrate predstavljati Dušan Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: