Ahtisari: Složena situacija

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari izjavio da će od 2. do 10. marta dovršiti svoj predlog o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.02.2007.

07:22

Default images

U ekskluzivnom intervjuu za B92 i TV mrežu Kohavižn, Ahtisari je rekao da će tokom marta predlog predati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i da će taj predlog sadržati i određenu reč za status.

Na pitanje novinarke B92 da li su pregovori u Beču poslednja prilika za postizanje kompromisa Beograda i Prištine, Ahtisari je rekao kako smatra da je to jasno.

"Imamo profesionalce za pregovaračkim stolom, oni poznaju materiju, mnogi od njih su radili na Balkanu. To je u znatnoj meri timski rad, uvek to naglašavam, pojedinac može postići poneku stvar. Veoma sam zadovoljan onim što smo dosad uradili. Imamo dobar predlog na stolu. Kada se osvrnem na komentare ljudi upoznatih sa složenošću situacije s kojom se suočavamo, mislim da su bili prilično pohvalni", kaže on.

Intervju s Martijem Ahtisarijem uradila je novinarka B92 Jelena Aleksić koja prati pregovore u Beču.

Solana: Rezolucija jedino rešenje za Kosovo

Za Evropsku uniju usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu jedini je način da se nađe izlaz za rešenje statusa jer će bez toga Evropska unija teško moći da preuzme moguću misiju u pokrajini, izjavio je visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Solana je, posle sastanka Političko-bezbednosnog komiteta EU i Saveta NATO, rekao da je dobro što je u Beču došlo do "intenziviranog dijaloga" o statusu Kosova i za deseti mart najavio susret srpske i albanske strane "na visokom nivou" koji će biti "poslednji doprinos" u bečkim konsultacijama o statusu Kosova.

Solana je izrazio nadu da će na tom sastanku biti premijeri Srbije i Kosova.

Visoki predstavnik EU je to rekao na konferenciji za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom koji je saopštio da će 8. marta doći u posetu Beogradu da razgovara o Kosovu, kao i da razmeni mišljenje o saradnji u okviru Partnerstva za mir i ukaže na važnost formiranja nove srpske vlade u Beogradu.

"Odlaskom u Beograd želim da pokažem Srbiji da smo mi ozbiljni i da je to ozbiljan element regionalne stabilnosti. Takođe da nastavim raspravu sa mojim srpskim sagovornicima, uprkos činjenici da tamo još nema nove vlade", istakao je Shefer.

Ahtisari sa predsednicima evropskih parlamenata

Izaslanik UN za određivanje statusa Kosova Marti Ahtisari danas je u Berlinu razgovarao sa predsednicima spoljnopolitičkih odbora parlamenata zemalja Evropske unije i država koje imaju status kandidata ili na njega čekaju.

Ahtisari je govorio o trenutnim i predstojećim aktivnostima međunarodne zajednice vezanim za proces određivanja statusa Kosova.

Skup, koji se nastavlja sutra, organizovan je u okviru aktivnosti vezanih za nemačko predsedavanje EU.

Pored predsednika spoljnopolitičkih odbora zemalja EU, na skup su pozvane i njihove kolege iz zemalja koje imaju status kandidata ili na njega čekaju - Turske i Hravatske, kao i Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Pored statusa Kosova i stabilnosti na zapadnom Balkanu, na dnevnom redu dvodnevnog sastanka su, kako je navedeno, i politika EU prema susedima i spoljnopolitička dimenzija buduće evropske energetske politike.

Budući da parlament u Beogradu još nije formirao odbore, na skupu u ime srpskih parlamentaraca učestvuju poslanici Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, Miloš Jeftić i Miloš Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: