"Reč za status" u završnom predlogu

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari za B92 izjavio da će od 2. do 10. marta finalizirati svoj predlog o statusu Kosova.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2007.

11:49

Default images

U zajedničkom intervjuu za B92 i prištinsku televiziju Koha vižn, Ahtisari je rekao da će tokom marta svoj predlog predati Savetu bezbednosti UN, kao i da će taj predlog sadržati i određenu reč za status: "Kontakt grupa je učinila jasnim na osnovu čega će se zasnivati reč za status, bazirajući se na principu da će se poštovati volja većine na Kosovu".

Bivši finski predsednik je takođe rekao da oni koji na Kosovu protestuju zbog njegovog predloga, zapravo ga nisu ni pročitali.

"Da su ga čitali, ne bi imali razloga za protest. Oni koji protestuju samo rizikuju realizovanje onog o čemu sanjaju", rekao je Ahtisari, kao i da međunarodna zajednica neće sprečiti implementiranje njegovog plana.

Ceo intervju možete čuti i videti sutra u 9:30 u emisiji Kažiprst RTV B92.

Ulrih: NATO podržava Ahtisarijev predlog

Kosovo je juče posetio komandat NATO snaga za jugoistočnu Evropu admiral Hari Ulrih, koji je rekao da je Kfor spreman da podrži kosovsku policiju da reaguje brzo na bilo koju vrstu nasilja.

On je kazao da građani imaju pravo da izražavaju nezadovoljstvo, ali mirnim i nenasilnim putem, kao i da su nasilni protesti pokreta Samoopredeljenje kontraprodiktivni za budućnost Kosova.

Ulrih je rekao da NATO podržava predlog Martija Ahtisarija: "Predstavljen je jasan pravac za budućnost Kosova. Ako Kosovo želi mirnu i naprednu budućnost, onda građani moraju podržavati aktuelni politički proces i vladavinu zakona."

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je nakon susreta sa Urlihom rekao da su se složili da je ključni prioritet očuvanje političke stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: