Završna runda pregovora

U Beču su počeli pregovori Beograda i Prištine o planu Martija Ahtisarija za rešavanje statusa Kosova, koji će trajati do 2. marta.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2007.

07:16

Default images

Izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je na konferenciji za novinare posle prepodnevnog dela razgovora da današnji pregovori predstavljaju još jednu šansu da se na osnovu njegovog nacrta predloga napravi napredak. On je naveo da ovo nije početak pregovora, iako, podsetimo, Beograd ocenjuje da su pregovori tek na početku, bar što se tiče statusa.

Ahtisari je rekao i da prepodnevna sesija predstavlja dobar početak i daje mogućnost za dijalog. "Verujem da obe strane ne očekuju da će njihov predlog odmah prihvatiti druga strana, ali je bitno šta će ona reći na taj predlog", rekao je on.

Ahtisari ne veruje da je moguć kompromis po pitanju statusa, ali smatra da treba napraviti razliku između statusnog i ostalih pitanja.

"Ako dobro pogledate dokument, dve trećine se bavi nealbanskom zajednicom i njihovim životom na Kosovu. Što se tiče statusa, ništa se nije promenilo i ne postoje naznake da će se strane pomeriti sa pozicija na kojima se nalaze", rekao je on.

Srpski pregovarački tim odbacio je danas sve odredbe plana Martija Ahtisarija koje su u suprotnosti s teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju pregovaračkog tima, objavljenom posle prepodnevnih pregovora u Beču, srpska delegacija je predložila alternativna rešenja zasnovana na ideji međunarodno garantovane suštinske autonomije u okviru Srbije.

"Srpska delegacija je predstavila alternativna rešenja bazirana na ideji međunarodno garantovane suštinske autonomije u okviru Srbije", navodi se u saopštenju.

Šefovi srpskog pregovaračkog tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić naglasili su da su pregovori bez ikakvih rokova jedino rešenje koje može voditi ka istinskom dogovoru i regionalnoj stabilnosti Balkana

Kojen i Samardžić su naglasili da je Srbija spremna na kompromis i mirno rešenje pitanja Kosova, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se čeka srpska delegacija da izloži stavove Srbije na sve aspekte Ahtisarijevog plana, naročito u osnovnim principima koji sadrže ideje i rešenja o kojima se malo ili nimalo razgovaralo tokom statusnog procesa.

Razgovori na kojima timovi Beograda i Prištine iznose svoje primedbe na plan počeli su u 10 sati u "Centru Austrija" u Beču.
Podsetimo, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija je 2. februara Beogradu i Prištini predstavio svoj predlog rešenja statusa Kosova, u kojem nema reči "nezavisnost", ali na osnovu kojeg bi Kosovo imalo sve atribute nezavisne države i moglo bi da pristupa međunarodnim organizacijama.

Ahtisari je tada rekao da će biti precizan u vezi sa statusom Kosova u konačnoj verziji svog predloga, koju će, posle pregovora u Beču, uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji će i doneti konačnu odluku o tome. Član beogradskog pregovaračkog tima Aleksandar Simić izjavio je da su današnji razgovori pokazali da na argumente Beograda Priština nema protivargumente. "Od Ahtisarija smo čuli da je on u narednim danima spreman da razgovara o tome kako, na svaki način, doći do kompromisnih rešenja", kaže on.

Član pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi izjavio je da su predstavnici Beograda danas u Beču izneli predloge kojima se menja suština plana Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova.

"Srbija želi da upravlja Kosovom kao autonomnom pokrajinom, a to je i bio osnovni razlog sukoba, ko će upravljati Kosovom", rekao je Suroi na konferenciji za novinare po završetku današnje runde bečkih razgovora s predstavnicima Beograda.

Pred početak razgovora

Suroi na pregovorima u Beèu (Beta)
Šef kosovske delegacije Veton Suroi izjavio je da kosovski Albanci veruju da će Kosovo biti nezavisna država. "Naša delegacija nije došla da menja strukturu paketa", rekao je on.

"Mi prihvatamo paket gospodina Ahtisarija i došli smo da damo dodatna objašnjenja, ako je to moguće, i da onda prosledimo ovaj dokument dalje", kaže on.

"Naša strana nikada nije zatvorila vrata. Ono što je Beograd, nažalost, propustio u prethodnih godinu dana, mi ne verujemo da će moći da nadoknadi za nedelju dana", rekao je Suroi.

"Beograd je prošao celu godinu razgovarajući o teritorijama, a ne o ljudima. Mi razgovaramo o ljudima, o načinu kako će ljudi živeti i urediti svoje odnose", kazao je Suroi pred početak današnjih razgovora.

Vašington podržava Ahtisarija

Predstavnik američke vlade Tom Kejsi je izjavio da je izaslanik UN Marti Ahtisari obavio odličan posao i da stejt department podržava primenu njegovog plana za Kosovo.

"Mi prihvatamo činjenicu da se radi o složenom i za neke vrlo emotivnom pitanju, ali je upravo to razlog da akteri sarađuju sa Ahtisarijem i da dođe do pomaka u implementaciji", rekao je on na brifingu za novinare.

Kejsi je , kako prenosi Glas Amerike, naglasio da SAD podržavaju primenu Ahtisarijevog plana i da je Vašington, prisustvom ambasadora Frenka Viznera, i dalje uključen u taj proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: