Đelić: DS spreman za razgovore

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić kaže da je ta partija spremna za razgovore o novoj vladi i da su neki kontakti počeli.

Izvor: Beta

Utorak, 20.02.2007.

12:42

Default images

Dok Velimir Ilić ocenjuje da početak pregovora zavisi od Borisa Tadića, a G17 smatra da sa reči treba preći na dela, Božidar Đelić očekuje da kontakti budu intenzivirani "u danima koji dolaze". DS je, kako je rekao Đelić novinarima, već aktivan i pripremio je platformu i plan delovanja vlade za ovu godinu, a "uveliko" sprema i plan budžeta, koji mora da bude modifikovan.

On je rekao da je veoma važno da budžet bude usvojen što pre kako bi građani imali sigurnost i primali plate i penzije.

"Neophodno je da demokratske stranke poštuju izbornu volju građana i formiraju stabilnu vladu koja će raditi za dobrobit građana", rekao je Đelić.

Ilić: Zavisi od Tadića

Lider Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da početak pregovora o formiranju vlade zavisi od predsednika Srbije Borisa Tadića, koji bi zvanično trebalo da poveri mandat određenoj ličnosti.

"Neko ko smatra da može da bude premijer, već je trebalo da započne konsultacije o vladi", ocenio je Ilić, dodavši da "će onaj ko uspe da okupi većinu, biti premijer".

Ilić je dodao da je takva procedura primenjena i prilikom formiranja vlade Vojislava Koštunice i podsetio da se na formiranje vlade čekalo zbog pregovora o Kosovu, konstituisanja parlamenta i usvajanja rezolucije o Kosovu i Metohiji.

G17 plus: Sa reči na dela

"Nova vlada Srbije trebalo bi da bude formirana do sredine marta zbog stabilnosti institucija, pregovora o Kosovu i funkcionisanja budžetskog finansiranja", izjavila je članica Predsedništva G17 plus Snežana Stojanović-Plavšić.

"Vreme je da sada sve stranke sa reči pređu na dela", rekla je Stojanović-Plavšić na konferenciji za novinare.

Ona je navela da posle konsultacija o formiranju vlade sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o tome nije bilo međustranačkih razgovora i da se u G17 plus nadaju da će taj sastanak biti održan ove ili sledeće nedelje.

"Očekujemo da inicijativu za to preduzme Demokratska stranka, jer je ta stranka demokratske orijentacije dobila na izborima najveće poverenje građana i ima predsednika države čije je ustavno pravo i obaveza da predloži mandatara", rekala je Stojanović-Plavšić.

Dačić: Jednake šanse za vladu i izbore

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je da su jednake šanse da bude formirana nove vlade Srbije i da budu raspisani novi izbori.

"Za državu bi bilo dobro da se što pre konstituišu državni organi jer ovo je unapred smišljen plan da (specijalni izaslnik UN za Kosovo Marti) Ahtisari nametne predlog za nezavisnost u vreme kada Srbija neme nijednu instituciju", kazao je Dačić agenciji Beta.

On je pred početak sednice glavnog odbora stranke naglasio da, kako sada stvari stoje, nije siguran da će doći do dogovora o formiranju vlade.

Dačić je rekao da bi vladu trebalo da formiraju stranke koje su dobile najviše glasova na izborima.

Predsednik socijalista je kazao i da SPS neće podržati ničiju manjinsku vladu, ali da je spremna da sarađuje sa svima koji poštuju državno jedinstvo Srbije i socijalnu pravdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: