Drašković traži smenu sudije

Vuk Drašković od ministra pravde traži postupak za opoziv sudije Bojana Mišića, u slučaju Ibarska magistrala.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2007.

10:35

Default images

Gostujući u Poligrafu B92, predsednik Srpskog pokreta obnove je rekao da se Mišić presudom za zločin četvorostukog ubistva na Ibarskoj magistrali "usprotivio" stavu Vrhovnog suda Srbije da maksimalna kazna iznosi 40, a ne 15 godina zatvora.

Za predsednika SPO-a presuda u slučaju Ibarske magistrale najbolje ilustruje slom sistema pravde i morala u Srbiji. On kaže da je sudija nagradio zločince tako da se sada može očekivati da se optužnice podignu protiv porodice ubijenih.

"Nikad niko sem Mišića nije zamenio smrtnu kaznu kaznom zatvora od 15 godina. Ništa od svega toga, kada je reč o stavu Vrhovnog suda, ovaj sudija nije poštovao, on mora da ide", rekao je Dršaković.

Predsednik SPO-a kaže da će od ministra pravde Zorana Stojkovića tražiti da utvrdi da li je Mišić ratovao u Vukovaru i da li ga je, kako tvrdi porodica Drašković, obučavao Milorad Ulemek. Drašković, koji kaže da je on bio "glavna meta ubica sa Ibarske magistrale" poručuje da od istine u ovom slučaju neće odustati.

Drašković: Jedno su zaboravili, da ja sam još živ i da je SPO još živ, pa neka večeras ubice ponovo čuju, i službe bezbednosti, neka dovrše jednom kako valja zločin na Ibarskoj i u Budvi jer ja se smiriti neću da ih privedem pravdi bilo preko sudova ovde ili u svetu sve dokle živim.

B92: Da li je to objašnjenje vaše recenice, ili mi ili oni?

Drašković: Naravno, ili pravda ili zločin.

Barović: Vrhovni sud da pooštri odluku

Advokat Nikola Barović, kaže da može da razume zašto suđenje za ubistvo na Ibarskoj magistrali nije počelo u vreme Miloševićevog režima, pošto je organizator Ibarske, Slobodan Milošević, taj proces stopirao.

"Zašto nije počelo ni tokom 2001. je jasan dokaz da su organizatori imali itekakvog uticaja na sve institucije i da su uspešno stopirali istragu i ceo proces", kaže Barović.

Prema njegovim rečima, dokazi koji su iznošeni tokom ovih nekoliko godina koliko su suđenja trajala, jsno su dokazali ko su stvarni organizatori i počinioci ubistva na Ibarskoj magistrali - Slobodan Milošević, Rade Marković, Milorad ulemek Legija, i ostali pripadnici JSO-a i DB-a.

Zbogo toga, kako kaže, čudi ovakva ublažena kazne za te počinioce. "Očekujem da će Vrhovni sud pooštriti odluku na 40 godina kao što je to uradio i sa nekim drugim predmetima i da će Radomir Marković biti osuđen ko organizator i deo ubilačkoh udruženja."

Za sada se još uvek ne zna kada će Vrhovni sud razmatrati odluku suda za slučaj Ibarska Magistrala.

Dimitrijević za doslednost Vrhovnog suda

U trenutku kad je izvršeno četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali mogla se izreći smrtna kazna za najteža krivična dela.

Međutim smrtna kazna je ukinuta, i presudama Vrhovnog suda u slučaju Stambolić i još nekim slučajevima, ta najteža kazna je praktično zamenjena kaznom zatvora od 40 godina, objašnjava Vojin Dimitrijević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

On kaže da je postojala jedna faza kad je smrtna kazna mogla biti zamenjana kaznom od 20 godina zatvora, ali je u toj fazi bilo potrebno prvo izreći smrtnu kaznu, pa je potom zameniti.

"Čak i da oni smatraju da važi da je najteža kazna koja se može primeniti 20 godina, onda ostaje pitanje zašto su izrekli blažu kaznu od maksimalne. Stoga bi bila pretpostavka da ovo delo nije jedno od najtežih, nego nešto blaže. Logičnije bi bilo, ako su prihvatili stavove advokata odbrane, onda je trebalo da izreknu oslobađajuću presudu", kaže Dimitrijević.

Vojin Dimitrijević kaže da nema nameru da se meša u rad sudova, način na koji oni primenjuje pravo i cene dokaze, ali apeluje da Vrhovni sud preuzme svoju odgovornost i pobrine se da njegov stav, koji je primenjen u slučaju Stambolić, bude dosledno poštovan.

"Ako se jedno pitanje uporno vraća Vrhovnom sudu, taj sud kao najviši u zemlji, morao bi da zauzme jedinstven stav prilikom izricanja konačne presude. Samo u slučaju da Vrhovni sud dosledno primenjuje svoje odluke i niži sudovi će zapravo videti kakav je stav najvišeg suda u zemlji", zaključuje Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: