Ahtisari sredinom marta u SB

Izaslanik UN Marti Ahtisari obavestio je danas NATO da namerava da već polovinom marta SB UN podnese izveštaj o statusu Kosova.

Izvor: Beta, AFP

Petak, 16.02.2007.

08:52

Default images

Ahtisari je do sada pominjao kraj marta kao rok za konsultacije s predstavnicima kosovskih Albanaca i Srba.

Specijalni izaslanik je ambasadorima NATO rekao da "namerava da nastavi do početka marta konsultacije, koje počinju 21. februara u Beču s predstavnicima Beograda i Prištine i posle drugog sastanka da svoje zaključke prenese Savetu bezbednosti UN i to polovinom marta", rekao je diplomatski izvor AFP-a.

Ahtisari je danas novinarima rekao u Briselu da "ne veruje u čuda" kad su u pitanju predstojeći bečki pregovori o statusu Kosova, ali da želi da pruži šansu za moguće nove zamisli i objašnjenja da bi potom predlog bio podnesen Savetu bezbednosti UN.

Nakon susreta sa čelnicima NATO, Ahtisari je izjavio da je to proces koji ne može večno trajati, posebno ako dve strane dođu na pregovore sa potpuno oprečnim stavovima, pa će u jednom trenutku morati da se dođe do nekog zaključka. A tada će on, dodao je, podneti predlog rešenja statusa Savetu bezbednosti UN.

Ahtisari je razgovarao sa Savetom NATO i generalnim sekretarom Japom de Hopom Sheferom i saopštio da Atlantski savez šalje "poruku ohrabrenja" Beogradu i Prištini da "konstruktivno" učestvuju u bečkim pregovorima.

Savet Evrope zabrinut zbog tenzija, poziv na uzdržanost

Savet Evrope je danas izrazio zabrinutost zbog nedavnih tenzija koje je izazvao plan Ujedinjenih nacija o rešavanju statusa Kosova, apelući na "sve strane da pokažu uzdržanost u pregovorima".

Kongres za lokalnu i regionalnu vlast Saveta Evrope je pozvao sve strane da "pokažu konstruktivni duh" u pregovorima o konačnom statusu Kosova i ponovili podršku o regionalnoj autonomiji.

Dva demonstranta su poginula 10. februara u Prištini, gde su okupljeni na poziv Pokreta "Samoopredeljenje" izrazili nezadovoljstvo planom specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija. Savet Evrope zabrinut zbog tenzija, poziv na uzdržanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: